Автор
Антония Михайлова

Кейт Бланшет: Да се обличаш секси, не означава, че искаш да правиш секс

Тя е една от най-магнетичните и харизматични фигури в света на киното. Носител на две награди "Оскар", три награди "Златен глобус" и три награди БАФТА. Лице и глас в борбата за различни благородни каузи. Тя е бляскавата и неподражаема Кейт Бланшет - кралицата на Холивуд, която днес навършва 52 години.

Кейт се ражда на днешната дата през 1969 г. в Мелбърн, Австралия, в семейството на строителен предприемач и учителка. Когато е едва на 10 години, баща ѝ умира от сърдечен удар. Учи в Методисткия дамски колеж, където открива и работи върху актьорските си заложби. След завършването си продължава образованието си в Мелбърнския университет, където следва икономика и изящни изкуства. По-късно се премества в Сидни, където през 1992 г. завършва Националния институт по театрално изкуство. Малко след това Кейт започва кариера в театъра.

Още в първите представления, в които Бланшет участва, е забелязана и дори получава Наградата от критиците на Сидни за "Най-добро младо дарование".

Звездата ѝ изгрява със забележителното ѝ превъплъщение в ролята на кралица Елизабет Първа във филма от 1998 г. „Елизабет”. За него тя получава номинация за „Оскар“ за най-добра актриса. През следващата година Бланшет е номинирана отново за награда БАФТА за поддържащата си роля в „Талантливият мистър Рипли” (1999).

Кейт се прочува още повече с ролята си на Галадриел в трилогията “Властелинът на пръстените“ (2001) на Питър Джаксън.

През 2005 г. грабва статуетката "Оскар" за най-добра поддържаща женска роля за Катрин Хепбърн във филма „Авиаторът”. Следват роли във „Вавилон” (2005) с Брад Пит, „Добрият германец” (2005) с Джордж Клуни и „Записки по един скандал” (2006).

През 2007 г. е включена в списъка на сп. Time със стоте най-влиятелни хора в света и в списъка на сп. Forbes с най-успешните актриси. През 2008 г. Кейт Бланшет се сдобива и със звезда на Холивудската алея на славата.

Вторият "Оскар", за най-добра главна женска роля, попада в ръцете на актрисата през 2013 г. за превъплъщението ѝ във филма „Син жасмин“.

Бланшет има трима синове от драматурга и сценарист Андрю Ъптън, за когото се жени през 1997 г.

В чест на талантливата актриса ви поднасяме шепа от нейните мисли за любовта, секса, каузите и киното:

"Това, че се обличаш секси, не означава, че искаш да правиш секс."

"Вярвам, че има неща в този живот, които не могат да бъдат отречени или рационализирани, и любовта е едно от тях."

"Изключително оптимистично съм настроена към неизбежните, позитивни промени в посока на равенството, които застават срещу страха и трудностите."

"Ако сте започнали да губите, губете с достойнство."

"Ако изкуството изобщо има някаква функция, то тя е да формира усет към красивото и доброто, да ни направи състрадателни и обичащи."

"Изключително оптимистично съм настроена към неизбежните, позитивни промени в посока на равенството, които застават срещу страха и трудностите."

"Сцена, добър сценарий, добър екип. Това е моето щастие."

Четете още: Шарън Стоун се съблече на 61 (Снимки)