Автор
Радина Василева

Код здраве: Храната, която лекува - разказ от първо лице

Ще ви разкажем една лична история – тази на семейство Георгиеви, които благодарение на храната елиминират нуждата от прием на лекарства, които иначе трябвало да приемат до края на дните си. И ако мислите, че ще ви представим двойка на преклонна възраст, то Деница и Симеон са на по 31 години.
Историята им накратко: През 2016 г. диагностицират Симеон с инсулинова резистентност - състояние на потиснат отговор на организма към действието на инсулина, което стои в основата на патофизиологичните промени при захарен диабет тип 2. Само няколко месеца по-късно съпругата му Деница разбира, че и тя страда от същото състояние, но при нея откриват и Хашимото. И така, 2016 година се превръща в превратна и за двамата. По инициатива на Деница променят своя хранителен режим и начинът си на живот като цяло. А резултатите не закъсняват и са повече от впечатляващи.
Ето и какво разказаха Дени и Симо за зрителите на „Код здраве“:



- Искам да ви върна четири години назад, когато откривате, че един от сериозните предвестници на диабет тип 2 – инсулиновата резистентност, се е настанил в живота ви. Какво наложи преглед при лекар изобщо, Симо?

- Симо: Това беше малко след сватбата ни и бяхме приключили с диетите. Имах главоболие в продължение на 2 седмици, кръвното ми налягане беше високо като го измервах вкъщи и отидох на лекар. Той ми каза, че имам инсулинова резистентност. Темата със симптомите е интересна, защото аз смятах, че нямам никакви, освен главоболието. Но като върнах лентата назад разбрах, че наднорменото тегло, студените крайници при жените, главоболието, подсказват за проблем. А първоначално човек не си мисли, че може да му има нещо по-сериозно… има хора, които дори свикват с тях и да ги игнорират.
- Дени: Ако те боли главата диабетът не е първото нещо, за което се замисляш… Възможно е да си преуморен, да не си се наспал добре, пробваш с хапчета, както и с всичко друго.



- И лекарите са ти казали, че лекарствата, които ти изписват, трябва да пиеш докато си жив, така ли, Симо?
- Симо: Шокирах се, първо искаха да ме пратят в болница за седмица и им казах, че това няма как да стане за едното главоболие. Направиха ми т.нар. натоварване с глюкоза и резултатите излязоха.
- Деница: Те му изписаха лекарства за инсулиновата резистентност, други за високото кръвно, трети за сърце и поне половината трябваше да пие до края на живата си.
- Симо: Казаха ми да ги пия „поне 12 месеца“, след което ще отчетат има ли ефект от тях, а курсът само за месец беше приблизително 100 лева. Шокирах се – как може да пия толкова лекарства за едно главоболие…

- Деница, няколко месеца по-късно и ти се сблъскваш със същата диагноза, но с „бонус“ Хашимото. Какви бяха твоите симптоми и как реагира когато разбра, че и ти имаш същия проблем?

- Дени: Не е странно да имаме едно и също заболяване, защото ако и двамата не сте се грижили за здравето си, не спазвате никакъв режим, живеете заедно, всичко това няма как да не доведе и при двамата до същия ефект. Комуникирам си с много хора, с цели семейства, които имат инсулинова резистентност. Имах симптоми, които тогава не приемах за такива. При мен инсулиновата резистентност, в съчетание с Хашимото, ми доведе ужасен косопад. Няма жена, която да не получава сезонен косопад. И си казах „ще пия витамини, ще си взема препарат за коса, кожа и нокти“, но ефектът го нямаше. И така всичко при нас започна с диагностицирането на Симо. Когато той ми каза, че ще пие тези лекарства до края на живота си, а беше едва на 26 години. Лекарят, на когото попаднахме тогава, не ни препоръча никаква промяна на начина ни на живот, което мен ме шокира, защото нямахме никакви познания за тези заболявания, но при кратка справка в интернет навсякъде пише, че това състояние се появява заради неправилен начин на живот. Така че, ако останехме с него, щяхме да си пием лекарствата, но те не лекуват, а тушират симптоматиката.



- Какво представлява хранителният режим, на който преминавате и кога настъпиха първите резултати? На снимките, които ни изпратихте и са зад нас в студиото, ясно се вижда промяната в начинът, по който изглеждате, но съм сигурна, че по-значителната промяна е свързана с начинът, по който се чувствате. Разкажете ни?

- Дени: Когато реших, че ще правим промяна, не си давах сметка колко голяма ще е тя и може би това че досега поддържаме някакъв хранителен режим и спортуваме е затова защото решихме да подобряваме здравословното ни състояние, а не просто да отслабнем. Когато започнах да се интересувам от това какво е заболяването му, макар че тогава все още не знаех за себе си, че и аз го имам, се запознах с нисковъглехидратното високомазнинно хранене, което беше препоръчано като подходящ режим при такива метаболитни проблеми, защото поддържа кръвната захар в стабилни нива, което позволява на тялото да обработи излишния инсулин, който има, но не може да обработи. И ако си в сравнително ранна фаза имаш шанс да върнеш процеса назад и да подобриш състоянието си. Двамата започнахме режима, първоначално мислех, че само той има нужда, а аз исках просто да се почувствам малко по-добре. Симо свали 20 кг за 3 месеца, а при мен промяната почти липсваше, това доведе до моите изследвания. Направи си изследвания и те също показаха значително подобрение, намали някои медикаменти, някои от тях – махна. Лекарствата са препоръчителни и когато лекар ти ги изпише трябва да си ги пиеш, не отричам лекарите. Те бяха запознати с нашия режим, но защо той не се прилага в България остава въпросителна за нас
- Симо: Хората, които не спазват режим, по-скоро се хранят високовъглехидратно, което е нещо, което правят по три пъти на ден, в продължение на години. А не трябва да го правят.



- Като се слушам така, май смяташ, че това е режим за саморазрушение?

- Дени: Когато кажем на хората, че не консумираме въглехидрати, те автоматично започват да си мислят, че не ядем пица. Напротив, ядем, но от други, по-здравословни продукти.

- Дени, ти помагаш на много хора с твоя кулинарен блог. Какво трябва да знае всеки, преди да започне какъвто и да е хранителен режим, какво пропускат тези, които се обръщат за съвети към теб?

- Дени: Надявам се да помагам наистина. Независимо какъв хранителен режим някой реши да спазва, редно е да се информира за всичките му страни, за да има представа какво може да се случи, не само хубаво, но и лошо. И здравето, и килограмите, са лична отговорност. Да, ти трябва да се информираш, интернет е на един клик и информацията там е много. Ако имаш съмнения за здравословен проблем и предполагаш, че тези килограми не са се появили, защото си лаком, посети лекар, пусни пълна кръвна картина, за да си сигурен, че здравословно всичко е наред. Защото тези диети понякога могат да са вредни и дори и да рушат нещо друго от здравето на човека, въпреки загубата на някое килце.

- Ако трябва да напишете рецепта за щастието, какво би представлявала?
- Симо: Преди да започне да спазва режим, човек трябва да се информира. Преди да се информира трябва да съобщи на близките си, че има идея за промяна и те да го подкрепят. Така че рецептата за щастие е да имаш хора, които те разбират и те подкрепят.

Вижте целия разговор във видеото:



Гардероб водеща:



Ако тази тема ви е била интересна, но и полезна – абонирайте се за „Код здраве“ в
iTunes
Spotify
Google Podcasts
Soundcloud
Overcast
Castbox
Pocket Casts
Както и през RSS