Автор
Теодор Муховски

Кога дървените лъжици може да са опасни за здравето ни

Големите дървени лъжици и бъркалки са основен елемент във всяко кухненско оборудване. Повечето от нас използват лъжиците за тенджери или тиганите. Всички са наясно, че те не унищожават тефлоновите им покрития и са устойчиви на топлина. Въпреки това, полезността на тяхното използване се поставя под въпрос.

Проблемът при тях е, че са нехигиенични и дори могат да бъдат опасни за здравето при определени обстоятелства. Преувеличени ли са тези страхове или не - сега ще разберем това.

Дървени, метални, пластмасови, силиконови - големите лъжици са един от основните елементи на всяко кухненско оборудване. Те се различават не само по предназначение, но и по цвят, дизайн и, разбира се, материалът, от който са направени. Именно тази последна точка трябва да привлече вниманието ви.



Дървени лъжици в кухнята

Дървените лъжици са леки и удобни, те са евтини, изглеждат добре, не увреждат тефлоновите покрития, имат неутрална температура и са устойчиви на топлина. Препоръчително е да са изработени от твърдо дърво, благодарение на което ще ни служат по-дълго време.

Дървени лъжици - какво трябва да знаете за тях



Важно е дървените лъжици да се мият старателно след всяка употреба, защото влажната дървесина е идеалното място за развитие на бактерии. В допълнение, такава лъжица, поради факта, че е естествена суровина, може да поеме миризмите и мазнините или цветовете на приготвените ястия.

Дървените лъжици са с пореста повърхност и са склонни да се чупят – в такива празнини се натрупват остатъците от приготвена от нас храна. Това са едни от недостатъците, свързани с използването им в кухнята.

Вярно е, че дървото абсорбира течности, но проучвания, проведени през последните години, показват, че абсорбираните течности не изтичат. Вирусите и бактериите не се размножават в лъжицата. Важно е такава лъжица да е изработена от твърди видове дърво.


Дървени лъжици - как да се грижим за тях

Дървените лъжици изискват правилно боравене. Преди първата им употреба си струва да ги импрегнирате, например като ги натриете със зехтин или рапично масло. След това трябва да ги оставите да изсъхнат. Това ще предотврати абсорбирането на интензивни миризми или обезцветяването им, което едва ли ще избегнем, като приготвим например червен борш.

Ако искате лъжицата ви да е напълно безопасна, трябва да я измиете по-старателно. Идеалното решение е гореща вода със сапун. Можете също да я изтъркате с препарат за миене на съдове. Също така си струва да я натриете с лимон плюс малко сол, благодарение на което отново ще блестят от чистота. Поръсването им със сода бикарбонат също ще свърши работа.

От време на време е полезно да дезинфекцирате дървеното си оборудване. След измиване е достатъчно дървените аксесоари да се поръсят с дебел слой сол и да се оставят така за една нощ.

Четете още: 7 признака, че домът ви е обитаван от зли сили