Когато първият учебен ден идва, а вирусите дебнат зад ъгъла!

13 септември 2016 | 17:23
3903
0
Getty Images
0

Лятото е към своя край, а битката с вирусите като че ли никога не спира. Всички родители са наясно с болезнената истина, че тя става още по-ожесточена, след като бие първият училищен звънец, а дворът на яслите и детските градини се напълни с мъници.

И докато се тревожим за предстоящите респираторни инфекции, типични за есенно-зимния сезон, като че ли не обръщаме достатъчно внимание на едни други натрапници, които все още пакостят на малки и големи – ентеровирусите. Те са над 90 вида, протичат с различни симптоми, като най-разпространени и в момента са стомашно-чревните инфекции, съпроводени с гадене, повръщане, разстройство.

Обикновено за тях смятаме, че са характерни най-вече за горещите месеци и почивката на морския бряг. За съжаление, те все още не са се оттеглили в заслужен отпуск и продължават да върлуват навсякъде. Нападат неусетно и освен че причиняват сериозен дискомфорт, крият и не малко опасности.

Как се заразяваме?

Ако на черната дъска се налага да напишем първата дума, която ни хрумне за този род вируси, то това определено ще бъде „хигиена“. Не случайно ги причисляват към болестите на мръсните ръце. Лошата хигиена на ръцете им отваря вратата към организма, а добрата я затръшва в злорадите им лица. Предават се и по въздушно-капков път.

Ето защо не е изненада за никого, че най-лесните жертви на ентеровирусите са малките деца. Причината се крие не само в палавите им пръстчета, които не са първи приятели със сапуна. Техният имунитет е все още несъвършен, той лесно става жертва на пълната с напрежение и зарази среда, в която попадат, когато сутрин поемат към училище или градина.Как да преборим революцията в стомаха?

Разбира се, превенцията е най-добрата защита. А най-лесното и универсално средство за това са чистите ръце. Да, но обикновено децата имат свое мнение по въпроса. Освен това е практически невъзможно ръцете да бъдат почиствани след всяко докосване на предмет, който е потенциален носител на зараза.

Да приемем, че „белята” вече е направена и в детското стомахче настъпи „революция”, причинена от ентеровирус. Препоръчително е веднага да вземете мерки. Повръщането и диарията не са безопасни за малчуганите, тъй като при тях много лесно може да се стигне до обезводняване. А в такива случаи болничното лечение е неизбежно.

И поради крехкостта на детския организъм, освен ефективно, лечението трябва да бъде и нежно и щадящо. Такава терапия предлага хомеопатията. Доказано успешно за справяне със стомашно-чревни неразположения е хомеопатичното лекарство Гастрокинд. То е напълно безвредно и може да се приема както от малки деца над 1 г., така и от възрастни, бременни и кърмещи жени. Гастрокинд действа противовъзпалително върху чревната лигавица, облекчава болката в стомаха, повлиява симптомите на гадене, повръщане, диария и спомага за бързото възстановяване на организма. При остри състояния давайте по 1 таблетка през час до 6 таблетки дневно, а след като настъпи подобрение намалете до 4 таблетки на ден в продължение на още няколко дни. Препоръчително е да бъдат приемани поне половин час преди или след хранене.

А ако жертва на стомашно-чревната инфекция сте вие, можете да приемате по 4 таблетки от Гастрокинд на всеки час, докато настъпи подобрение на състоянието.

Не забравяйте да давате и повече течности, за да се оводнява организмът. Както и да наложите диетичен режим, който играе не по-малко важна роля в оздравителния процес. Кажете „не” на всякакви продукти като мляко, месо, риба и предлагайте храни и напитки, които имат затягащо действие – препечени филийки, бисквити, солети, ориз, картофи, чай от джоджен, мента, лайка.

Внимание!

Ако симптомите са много тежки, продължават повече от 2-3 дни въпреки лечението, забележите, че в изпражненията има кръв, слуз или са само течност или детето е отпаднало, появява се температура, задължително потърсете лекарска помощ. В противен случай опасността от обезводняване е много голяма. 

Коментари

Добави Коментар