Автор
Мария Здравкова

Когато възрастта не отговаря на ЕГН-то: Защо децата на 90-те все още изглеждат и се чувстват като тийнейджъри?

Тя вече е на около 30 години, но хич не й личат. Небрежна коса, младежки дрехи, барове, пътешествия, изобщо живот на макс. Интелигентна е, вълнува се от всякакви теми и има самочувствие да спори и да защитава тези. Е, познанията й невинаги са задълбочени, но пък това хич не й пречи да изказва мнение. Духът й е млад, емоционалността - силна. Изобщо не мисли за деца и семейство - живее на гребена на вълната.

Това е една типична представителка на поколението, родено през 90-те. Tези деца вече гонят 30-те, но животът им е далеч по-различен от този на родителите им. Затова и младите жени на тази възраст изглеждат по-скоро като тийнейджърки, отколкото като лелки. И винаги са готови да спорят с майките си, които често им припомнят, че на тази възраст те са имали вече две деца, а дъщерите им дори не мислят в момента да се омъжват.

На какво всъщност се дължи тази инфантилност в поколението?



Това са всъщност първите деца, родени след кардиналната смяна на епохата и ценностите. Техните майки и бащи са израснали и са се формирали като личности при съвсем други условия и това е основна причина за разрива в отношенията между тези деца и родителите им, които трудно са авторитети за тях. Това поколение впоследствие израства доста по-самостоятелно и самодостатъчно. Вътре някъде в тях обаче остава една болка от непълноценните отношения с родителите, която им тежи и е причина за по-детинското им поведение, обясняват психолози. В крайна сметка психологическото им съзряване идва на много по-късен етап, което не е задължително лошо, уточняват социолозите.


За липсата на зрялост у това поколение има още един фактор - относително стабилната икономическа ситуация досега. За разлика от предишните поколения може да се каже, че основните нужди на децата от това поколение като цяло са били покрити и задоволени - когато го няма казуса с оцеляването, едно дете пораства доста по-бавно и спокойно. Този феномен е забелязан отдавна от социолозите на Запад, където този процес е стартирал по-рано, отколкото по нашите ширини. Затова и там има много европейци, които на плюс 50 г. изглеждат като на 30.

Не е за подценяване и влиянието на технологиите, които претъпяха бурно развитие през последните 20 години. Че те имат ефект върху младите със създаването на един паралелен виртуален свят е сигурно. За да бъде ясна цялата картинка с влиянието на екрана, обаче е нужно да мине още време.

Сега обаче като че ли светът отново навлиза в труден и турбулентен период. Да видим какви поколения ще израснат сега и дали няма да се върнем към някои стари порядки?