Автор
Ева Лъчезарова

Когато животът ви изненада: Ето как да поддържате дома си чист въпреки напрегнатото ежедневие

Ще ви разкрия една дълбоко пазена тайна: доскоро ми беше изключително трудно да поддържам в дома си перфектна чистота. На моменти имах чувството, че точно когато съм сложила всичко в ред в едната част на апартамента си, в другата настъпва някакъв катаклизъм - кучето е разсипало купичката си, детето е яло бисквити, обикаляйки всички стаи, или пък отново съм забравила да пусна пералнята и нямаме чисти чаршафи.

След като обаче прекарах поредния уикенд в чистене, а в сряда вече отново се чувствах претрупана с домакински задачи, реших да направя спретнат план, който ще ви споделя днес.

Ето го и него:

Смених перспективата си


Досега в съзнанието ми чистенето фигурираше като досадно задължение, което ми отнема твърде много от свободното време. Реших да сменя перспективата си и да започна да гледам на поддържането на дома си като на забавна задача. Признавам си, че в началото не ми беше лесно, защото разумът ми непрекъснато ме гъделичкаше, казвайки “Защо вместо да чистиш не погледаш любимия си сериал?” или пък “Май скоро не си отваряла Фейсбук?”. След като обаче съзнателно устоях на няколко подобни подкани, осъзнах, че чистенето наистина може да бъде забавно, а след това гледането на сериала се превръща в истински уютно занимание, защото около мен вече беше чисто и спретнато.



Взех си помощник

От няколко години се чудя дали да вземем прахосмукачка робот, а сега дори не мога да си представя как съм живяла без нея. Освен че чисти вместо мен, тя занимава и детето, което много се забавлява да проследява пътя ѝ и най-после успях да включа и малкият пакостник в домашните задължения. След кратко проучване се спрях на смарт прахосмукачката Jet Bot+ на Samsung. Допадна ми много факта, че се почиства сама. След като свърши с почистването на дома, тя се връща в своята Clean Station, където изтегля контейнера с помощта на технологията Air Pulse. Многослойната система за филтриране задържа до 99,999% от финия прах, което пък е още един чудесен плюс на този уред, защото не оставя след себе си специфичния мирис на почистването след прахосмукачка. С Jet Bot+ биха могли да се почистят както твърди подови настилки, така и килими, а сензорът LiDAR сканира прецизно стаята и я почиства идеално.



Прахосмукачката се вписва естествено в екосистемата на Samsung и може да се управлява изключително лесно чрез приложение, което е достъпно за всички смартофни на Samsung.

В приложението към прахосмукачката има четири функции, които използвам ежедневно:

Чрез Smart Things определям „забранените зони“, в които не искам прахосмукачката да минава. Така тя издига виртуални стени на картата на съответното помещение и избягва ежедневни бъркотии, като току-що подреден пъзел на килима, разхвърляно Лего или пък купичката с вода на кучето.



Select & Go използвам за задаване на точно определени зони, които искам прахосмукачката да почисти. Тук трябва да си призная, че използвам тази функция до голяма степен за себе си - почти винаги след като готвя, около кухнята има трохи, зрънца киноа или пък обелки от чесън.



Със сина ми много се забавляваме с Jet Live - чрез тази функция следим в реално време къде се намира нашия Jet Bot+, понякога го паузираме или му задаваме нова задача.



Live Cleaning Report пък ми дава отчет за придвижването на прахосмукачката, а чрез него успявам да видя и история на почистването - именно това ме убеди за пореден път колко често всъщност я използвам.



Направих си персонализиран чеклист

Дълго време се чудех защо американките често използват чеклистове, за да поддържат домовете си, но се оказа, че това всъщност е една изключително практична идея. Реших да разделя домашните си задължения на зони от дома и всеки ден от седмицата е посветен на една определена зона. С помощта на Jet Bot+ аз чистя само около 20-30 минути на ден и въпреки малкото време, което отделям, домът ни е значително по-подреден и чист. Ще ви покажа плана си за почистване за три дни, а след това вие можете да съставите свой собствен, спрямо помещенията, които имате да почистите, и в зависимост от своята заетост през седмицата:

Всеки ден:

- Мия чиниите и ги прибирам, щом изсъхнат
- Забърсвам плота на кухнята и масата в кухнята и ги подреждам
- Пускам една пералня
- 10-минутно експресно подреждане - нагласям си таймер, пускам си любимата музика и подреждам всичко разхвърляно, което видя по пътя си.

Понеделник

Понеделник е денят ми за почистването на пода и забърсването на прах. Пускам Jet Bot+, който почиства пода, а междувременно аз забърсвам прах. След като прахосмукачката свърши, аз измивам пода и съм готова за деня!

Вторник

Вторник отделям за спалнята. Подреждам чекмеджетата и гардероба, сменям чаршафите и прибирам всички книги от нощното си чекмедже, които съм натрупала през седмицата и не смогвам да прочета.

Сряда

Сряда е денят на кухнята. Преглеждам чекмеджетата, за да видя дали имам останали продукти, които мога да използвам, преди да купя нови. Преглеждам хладилника за развалени продукти и го почиствам отвън и отвътре. Продължавам с фурната и съм готова!



Това е примерният ми план за първите три дни от седмицата, с него успявам да сведа чистенето през уикенда до 15-20 минути, което се оказа страхотен бонус и врата директно отворена към кратки походи на Витоша.

А с времето осъзнах, че всъщност подреденият и поддържан дом прави всички ни по-щастливи, по-весели и по-продуктивни.