Жените са склонни да решават вместо мъжете какво смята силният пол за секси и какво не. Но въпреки стереотипите, господата не биха хлъцнали от желание по всяка едрогърда блондинка. Какви качества притежава наистина привлекателната жена?



Разбира се, различните мъже имат различен вкус и не можем да определим каква именно външност ги привлича всичките. Някои качества обаче не оставят нито един представител на силния пол равнодушен. И така – кои жени мъжете единодушно смятат за сексапилни красавици?

Жени, уверени в себе си



В книгата си „Защо мъжете искат секс, а жените любов“ Алан и Барбара Пийз разказват за проучване, в което са участвали момичета на възраст между 13 и 28 години. Психолозите им задали само един въпрос: „Доволни ли сте от външния си вид?“. Както може да се очаква, 85 % от участничките отговорили „Не!“. Те казали, че са готови да легнат на операционната маса, само и само да станат по-красиви. Оказва се обаче, че на мъжа му е абсолютно все едно (поне според авторите) какви недостатъци има жената, ако той е увлечен по нея. „Когато мъжът е увлечен по жената, стриите по корема ѝ му се струват секси, дебелите бедра – прелъстителни, а рядката коса – идеална прическа“. Но какво кара мъжете да се увличат по момичета с несъвършена външност? Много господа без колебание отговарят „Увереността в себе си“. Изглежда именно това обяснява факта, че често далеч не най-красивите (според жените) дами имат най-голям успех на любовния фронт.

Здрави и поддържани



„Ако говорим за външен вид, ние мъжете обръщаме най-голямо внимание на осанката, походката, стегнатата кожа, нежните ръце и меката коса“, казва участник на една анкета относно женския сексапил. Както се оказва, мъжете често оценяват външния вид на жената не от естетическа гледна точка – те подсъзнателно си изграждат представа за репродуктивните ѝ способности. Широк ханш – ще роди лесно, големи гърди – ще може да откърми детето, здрава кожа и блеснали очи – като цяло е здрава. Поради същата причина господата предпочитат млади жени (на фертилна възраст), а по-възрастните дами осъзнават това и се стремят по всякакви начини да скрият реалната си възраст.

С хубава фигура



„Като цяло мъжете обичат онези части от женското тяло, които не приличат на техните собствени. Където той е плосък, жената трябва да е заоблена. Където той е твърд, там тя трябва да е мека“, пишат Алан и Барбара Пийз. Американският психолог Пол Розен уточнява, че мъжете и жените имат различна представа за идеалната женска фигура. Той провел експеримент, в рамките на който показвал на доброволци снимки на жени с различен тип фигура – от „моделки“ 90-60-90 до пухкави дами. Колкото по-стройна била дамата на снимката, толкова повече жени казвали „Ето това е! И аз бих искала да изглеждам така“. Мъжете обаче посочили като най-привлекателни жените със средно телосложение и преимуществено с фигура тип „пясъчен часовник“.

Те миришат като жени!



От древни времена се знае, че мирисът на жената въздейства силно на мъжа на подсъзнателно ниво. Природата се е разпоредила всеки човек да излъчва своя уникална и неповторима миризма, която може да бъде както привлекателна, така и отблъскваща. Затова учените наричат този процес „химическа комуникация“.

Ароматите, които влияят на сексуалната привлекателност, се наричат феромони. Тялото започва да ги произвежда от момента на половото съзряване и често именно през този период възниква опияняващото чувство на първата любов.

Под влияние на различни фактори, както физически, така и емоционални, индивидуалният естествен „парфюм“ може да се променя. Например, по време на овулация природният мирис на жената става най-привлекателен за мъжете. От друга страна жени, страдащи от хормонален дисбаланс, могат да имат отблъскваща миризма.

Тъй като човек не е способен да усети собствения си аромат, той не може и да улови тънките промени в баланса на феромоните. Ключов индикатор за правилността на хормоналния баланс е менструалният цикъл. Ако цикълът е твърде дълъг или твърде кратък, ако изпитвате ПМС или болки при менструация, трябва да вземете мерки. Специалистите препоръчват да намалите стреса, да се храните балансирано, да се наспивате добре и да взимате определени витамини и минерали в нужните фази от цикъла.