Автор
Невена Басарова

Кой се страхува от 40-годишните майки

В началото на януари медиите съобщиха, че Камерън Диас е станала майка на 47-годишна възраст, а само преди дни друга прекрасна и талантлива актриса - Мила Йовович сподели снимки и разказа за последната си бременност. На 44 тя очаква третото си дете и макар и по-внимателна, е по-щастлива от всякога.

View post on Instagram
 

Това са новини, които ме радват. Като майка на две деца, няма как да остана безразлична към това, че други жени - красиви, успешни, богати, дават живот на дете. Камерън и Мила са постигнали чудесни неща в живота за себе си и вярвам, че техните деца ще получат добро образование, ще бъдат отгледани в добри семейства с много обич. Коментарите на двете новини в българските медии, които ги отразиха, бяха това, което ме натъжи дълбоко и ме накара да се замисля колко малко разбиране и уважение към другите имаме.

Решението на Камерън Диас да стане майка на 47 сякаш нанесе лична обида на огромна част от коментиращите в онлайн пространството. “Коментари”, разбира се, е любезният начин да наречем изказванията им. Това бяха подигравки и злобни критики, обвиняващи я в егоизъм и безотговорност, насочени спрямо личността и визията ѝ, спрямо бащата на детето ѝ. Те нямат нищо общо с това да поздравиш една майка за раждането на нейната първа рожба.

View post on Instagram
 

Считам Камерън Диас за изключително положителна жена - свежа, атлетична, винаги усмихната и лъчезарна. Непонятно за мен е защо вместо да се погрижим за своя собствен живот, ние се фокусираме върху някой, който е на светлинни години от нас. Тя живее в САЩ, има успешна кариера, обичана е по цял свят.

Само под един пост в “Мечта за бебе”, организация подпомагаща жени, които искат да заченат ин витро, открих положителни коментари. Коментиращите жени несъмнено знаеха колко много труд, болка, обич и търпение се изискват, за да имаш възможност да държиш в ръцете си своята първа рожба.

Често съм споделяла, че за първи път станах майка на 30, а второто си дете родих на 40 - преди малко повече от година. Не, Камерън Диас не е прекалено стара, за да бъде майка. И аз, като жена и майка, се радвам за нея.

View post on Instagram
 

Защо бързаме да осъдим някого и да заклеймим житейския му избор? Въпросът за възрастта има много страни. Мнозина се придържат към мнението, че една млада майка, родила в двадесетте си години, има повече енергия и търпение към детето. Изследванията обаче показват, че децата на родители, които са се решили на тази стъпка малко по-късно в живота, постигат по-високи образователни резултати и като цяло са по-успешни. Кой е прав?

На няколко места наричаха Камерън “бабичка”. Тази разкошна жена е толкова далеч от понятието “бабичка”, колкото вашата собствена баба - от Холивуд. Дори притесненията от смъртта не са оправдание за всички негативни реакции спрямо избора да родиш дете в една по-зряла възраст. За смъртта няма ред, а катастрофи, болести и всякакви злополуки могат да сполетят всекиго.

Медицината напредва. Светът се променя. Не е редно вече да очакваме, че една жена може да ражда само от осемнадесет до тридесет и пет години, твърдейки че след тази възраст “не е добре за детето”. Вие знаете ли какво е в нечий дом? Никой не знае какво е в дома на едни по-възрастни родители. Нито пък в на много млади.

View post on Instagram
 


Познавам семейства, които години наред се мъчиха да имат деца. На 49-годишна възраст една от тези дами, след повече от 10 години мечта за бебе, роди близнаци, заченати ин витро. Сега тя е щастлива и се грижи за децата си изключително добре. Самата тя изглежда и се чувства изключително добре. Адмирации за нея!

Лично аз, днес, приближавайки четиридесет и две, се чувствам по-активна и жизнена отколкото в своите двадесет години. Пея и танцувам с децата, рисуваме заедно и си измисляме игри, уча се и се образовам, правя йога, експериментирам в кухнята, за да бъда в състояние да се грижа за децата си, да им давам всичко, от което имат нужда. Чувствам, че съм по-добра майка, защото преди да стана такава, успях да бъда много други неща.
Тези дни Мила Йовович споделяше със света вълненията си около своята трета бременност на 44. Още една много щастлива жена и майка над 40.

Всеки има право да бъде щастлив.
Щастлив за себе си и за хората, които обича. Аз, ти, те… Включително и Камерън Диас.

View post on Instagram
 

Невена Басарова-Дичева е основател и управител на Първа детска академия за добри обноски, където обучава деца, тийнейджъри и техните родители как да се държат в обществото. Невена е сертифициран треньор по емоционална интелигентност, сертифициран експерт по социален етикет от престижната академия Minding Manners International в Лондон и създател на иновативната методика „Гъвкава дисциплина“, с помощта на която децата се възпитават в уважение към правилата и в същото време имат свободата и простора да се развиват. Носител е на годишна награда за обучение и развитие на списание Business Lady. Автор е на книгата "Академия за добри обноски"(изд. Софтпрес)