Специалните моменти изискват специално отношение, а наближаващите коледни празници са истинско вдъхновение за това. Във въздуха витае особената енергия на трепетно очакване, а всеки един от нас е въвлечен в магията. Неслучайно в центъра на тази празнична еуфория е храната, като израз на съпреживяването, на споделянето на емоции с любими хора. Трапезата на Коледа е кулминацията на нашите гастрономически усилия през годината. Подготовката за нея е старателна и не търпи никакви компромиси - нито с рецептите, нито с продуктите. Готвим с любов и всяко усилие си заслужава, всеки детайл в важен, а аплодисментите...те са за майсторите в кухнята и се сливат с хора на детските гласчета и коледните камбанки.



Месото заема централно място на масата, както повелява традицията. Независимо дали говорим за сочна пуйка, пържоли с аромат на пресни билки, джолан с глазирана кожа или топящ се в устата рибай стек, те трябва да са с блестящ финал, с аромат, който насища вкусовите ни рецептори. Ключ за този успех е мазнината, с която ги приготвяме. Донякъде е изтъркана фраза, но маслото прави всичко по-добро. Малко масло може да добави богатство и дълбочина на почти всичко, с което е в досег. Особено, ако е прясно, истинско, с наситен сметанов вкус. Като маслото Lurpak. То се приготвя в Дания от мляко, добивано в селектирани малки семейни ферми и е с доказано качество, признато в 75 страни по света. Добрата храна заслужава само най-доброто, нали?



Ако вече сте си сипали чаша искрящо мерло, сложили сте готварската престилка, спомен от пътуването до Тоскана и се носите на крилете на коледната магия с песните на Майкъл Бубле, време е да започнем да свещенодействаме в кухнята. Месото и маслото Lurpak са извадени от хладилника, за да се темперират. Постигането на перфектен резултат може да бъде много по-трудно, отколкото си го представяме. Всички опитни майстор-готвачи винаги имат едно наум, а именно, че малките детайли при обработката могат да бъдат решаващи за крайното ястие.



Ето и няколко съвета как да постигнете перфектен резултат и да имате сочно месо, подчертано от аромата на Lurpak:

- Когато пържите в масло, следете за температурата му. Внимавайте, защото има ниска точка на прегаряне.

- Винаги подсушавайте месото, преди да го сложите в тигана. Идеята е да го запечатате, а не да го сварите.

- Не поставяйте прекалено много месо в съда за готвене, защото тогава топлината по дъното на тигана няма да може да се разпредели равномерно.

- Внимавайте с добавянето на масло твърде рано, когато обгаряте месо. Маслото е вкусно, заради млечните компоненти, които му придават завършен вкус, но те изгарят по-бързо от останалите мазнини.


- Балансирайте богатия вкус на Lurpak с други съставки, които да изиграят ролята на "поддържащи актьори", за да изпъкне то: лимонов сок, портокалова кора, малко балсамов оцет.

- Използвайте неосоленото масло Lurpak, за да контролирате нивото на осоленост на сосовете от печене на месото. Не забравяйте, че осоленото масло е идеално, когато то е звездата на ястието - примерно за разтапяне върху току-що свален от грил стек, или за мазане върху препечена филийка.



Термичната обработка е колкото наука, толкова и изкуство, а успехът на която и да е рецепта зависи от конкретните химически реакции между съставките. В това ни убеждава и датският шеф готвач Кел Скот, който ни вдъхнови за приготвянето на едно фантастично коледно ястие - печено свинско с хрупкава коричка. Това сезонно ястие, типично за неговото семейство и приготвяно в утрото на Коледа, е събирало близките му на масата. И с днешна дата той приготвя рецептата с много любов. "Най-хубавото на това ястие е...всичко в него. Солената хрупкава кора, която се топи в устата, сочното месо, което гали езика...всичко!", признава Скот.

Лукс и спомени, съчетани в едно.

Продукти:

25 гр. разтопено безсолно масло Lurpak

2 кг свинска плешка с кожа, оформена на руло

шепа морска сол

смлян черен пипер

5 дафинови листа

Начин на приготвяне:

Извадете месото от хладилника няколко часа преди печене, за да се темперира. Залейте повърхността му с вряща вода, а после подсушете с домакинска хартия. Набраздете кожата с остър нож (резки на разстояние от 7 мм.), като внимавате да не достигате до месото. Натъркайте разрезите обилно с морска сол и оставете месото да почине за около 45 минути. Загрейте предварително фурната на температура от 200 градуса. Овкусете месото с черен пипер, сол и сложете листата дафинов лист в прорезите. Поставете го в тавичка и го печете за 1 час и 45 минути под фолио. Извадете от фурната, отстранете фолиото и залейте повърхността на месото с разтопено масло Lurpak. Върнете обратно във фурната за още 15 минути, за да стане коричката неустоимо хрупкава и със златист загар. Печеното свинско е готово, но му дайте още 15 минути, за да си "почине". За истински датски вкус го сервирайте с гарнитура от батат и червено зеле.


(в материала има продуктово позициониране)