Автор
Woman.bg

Колко продължава майчинството в различните страни по света

Срещата с майчинството е най-вълнуващият момент в живота на всяка жена, независимо в коя точка по света се случва. Но истината е, че колкото и радостно преживяване да е раждането и отглеждането на едно дете, в някои страни то е повече или по-малко трудно в сравнение с други.

Няколко са показателите, които определят нивото и качеството на живот на младата майка и детето ѝ. Между тях са здравословното състояние на майката и детето, следвано от социалното и материално благосъстояние, от образователния ценз, от икономическия и политическия статус на жената в дадена държава, и не на последно място – от срока на майчинството.

Със сигурност сте съгласни с психолозите, че колкото по-дълго време една майка прекарва до новороденото си в първите месеци от живота му, толкова по-щастливо и пълноценно расте то. Днес ще обърнем внимание именно на този фактор – отпуск по майчинство. Екипът на Woman.bg попадна на информация колко дни трае той в различните страни и установи какви условия предлагат (или диктуват) правителствата за майките и татковците във всяка една от тях:

Финландия

Родителският отпуск във Финландия продължава 126 дни. След това майките имат възможност да водят децата си в детско заведение или да наемат бавачка. И в двата варианта родителите не плащат, тъй като всичко е осигурено от правителството.

Норвегия

Норвежките родители имат право на 1 година отпуск на пълна заплата.

Швеция

В Швеция майката и бащата могат да споделят 480 дни родителски отпуск. През първите 390 дни заплащането е 80% от заплатата, останалото се заплаща фиксирано и може да се вземе по всяко време, докато детето не навърши 8 години.

Великобритания

Родителският отпуск във Великобритания е с продължителност от 365 дни и се споделя от двамата родители. Задължително обаче майката взима първите две седмици след раждането.

Дания

В Дания майките имат право на 4 седмици, преди да родят и на 14 седмици след това. Бащите имат право на 2 седмици. След това двамата могат да разделят помежду си 46 седмици.

Холандия

В Холандия продължителността на отпуска е 16 седмици на 100% от работното възнаграждение.

Франция

Във Франция заплащането е на 100% от заплатата за 16 седмици или до 26 седмици при трето или последващо дете. След като забременее, бъдещата майка има право да работи, докато е бременна, но не повече от 36 седмици.



Германия

През първите години от живота на детето родителите в Германия имат право да си вземат толкова дълъг отпуск, колкото те поискат. Майката получава 6 седмици преди раждането и 8 седмици след това. Всеки родител може да вземе до 1 година на 65% от заплатата си.

Италия

В Италия майките имат право на 5 месеца – 2 преди раждането и 3 след това.

Португалия

Отпускът по майчинство в Португалия продължава 120 дни. Според закона таткото трябва да прекара не по-малко от пет дни с бебето си. В противен случай той ще бъде глобен.

Исландия

Родителският отпуск в Исландия е 90 дни. Тук отпускът за отглеждане на дете следва формулата „3-3-3“: 3 месеца се дават на майката, 3 месеца се дават на бащата и 3 месеца остават за споделяне между двамата родители.

Русия

Родителският отпуск в Русия е 140 дни. През всичките тези дни майката има право на пълна месечна работна заплата. След това, по желание, майките имат право на удължаване на отпуска за отглеждане на дете, докато бебето им навърши година и половина. В този случай им се полагат 40% от заплатата. Този отпуск може да бъде удължен с още година и половина, но без заплата, а времето, прекарано в отпуск, няма да се зачете за трудов стаж.



Казахстан

Родителският отпуск в Казахстан е 126 дни. При усложнения, или ако се родят 2 или повече бебета, частта от отпуската след раждането се удължава с до 10 седмици. На майките е разрешено също да ползват отпуск за отглеждане на дете, докато то навърши 3 години.

Индия

Продължителността на отпуска по майчинство в Индия зависи от броя на децата. Ако очакват своето първо или второ бебе, жените имат право на 182-дневен отпуск. Ако обаче една жена е бременна с третото си дете, отпускът по майчинство ще е само 84 дни.

Израел

В Израел майката има право на 6 седмици платен отпуск и още 12 седмици неплатен.

Китай

Продължителността на отпуска по майчинство в Китай зависи от възрастта на жената. Колкото по-възрастна е, толкова по-дълъг ще бъде отпускът.

Обединени арабски емирства

Продължителността на отпуска по майчинство в ОАЕ зависи от работата на жената. Жена, която работи за частна компания, може да ползва отпуск за 45 дни, включително преди и след раждането. Ако една жена работи на държавна служба, тя има 90-дневен отпуск по майчинство. Според Международните стандарти за труд в днешно време правителствата на повечето страни защитават правата на майките, като ги оставят да прекарват определено време с новородените си и регулират необходимата финансова подкрепа.

Къде сме ние? Припомняме, че в България майчинството е две години. То се заплаща шест седмици преди раждането на детето, като майката получава 90% от работното си възнаграждение (за 410 дни). През втората година майчинството е в размер на 83% от минималната работна заплата. Размерът на платения годишен отпуск за страната ни е 90% за първата година и 25% за втората година. Май сме добре, а?

Четете още: Уъркшоп за родители: Ела, научи и спечели страхотни награди

Скъпи бъдещи и настоящи майки и татковци, заповядайте на безплатния "Уъркшоп за родители", част от инициативата "Мисия бебе". Елате, научете всичко, свързано със забременяването, бременността, раждането и отглеждането на детето от най-добрите специалисти в областта и спечелете страхотни награди. Повече за събитието вижте тук.