Автор
Веселина Петрова

Корона от ужас: пак ни затварят, носим маски поне още година!

Докато втората вълна от коронавирусни инфекции набира скорост в цяла Европа, правителствата на континента са решени да избегнат мащабни блокади и вместо това търсят икономически по-щадящи начини да живеят с новата болест, пише в свой анализ The Wall Street Journal, цитиран от Bloombergtv.

Новата вълна от инфекции засяга предимно по-младите хора. Повечето от положителните тестове през последните седмици показват, че заразените имат леки симптоми или нямат такива изобщо. Здравните експерти предупреждават, че пандемията може да стане по-опасна през зимата.

Над 31.2 млн. души са заразените с коронавирус по света. В Чехия, заради растящия брой, оставка подаде министърът на здравеопазването. За последното денонощие там бяха регистрирани 985 нови случая. В Гърция от днес в сила влизат по-строги мерки в няколко района.



От днес в редица райони на Мадрид, Испания, и околностите
влизат в сила нови мерки срещу разпространението на коронавируса. Те бяха обявени от регионалните власти заради увеличаването на случаите на Ковид-19. Влизането в тези райони също е ограничено. Отново затварят парковете, а магазините и ресторантите са лимитирани до 50% от капацитета си. В цялата област вече могат да се събират до шестима души, вместо до десетима, както досега. Близо 850 хиляди души нямат право да напускат кварталите си, освен за да отидат на работа, за обучение или медицински преглед. Отново затварят парковете, а магазините и ресторантите са лимитирани до 50 процента от капацитета си. В цялата област вече могат да се събират до шестима души. Глобите за нарушителите започват от 600 евро.Последваха протести...

Във Франция ръстът на броя на нови инфекции се ускорява, като средно на ден се регистрират по около 8300 случаи. Строгата двумесечна карантина във Франция по-рано тази година се отрази тежко на френската икономика, която се сви с 13,8% през второто тримесечие - рекорден спад за страната и най-голям от Втората световна война насам. Носенето на маска стана задължително навсякъде в повечето големи френски градове, включително в Париж. Хората трябва да носят маска в офисите си, а децата на възраст над 11 години - в училище.

Няколкостотин души са излезли на протест в Цюрих срещу носенето на предпазни маски. Те разкритикуваха здравната политика на швейцарските федерални власти, предаде Франс прес. Събирането е организирано под мотото "за възстановяване на фундаменталните права", а участниците в него издигнаха плакати срещу "лъжата за коронавируса". Един актьор и един бивш телевизионен водещ се изказаха от трибуната против диктаторското естество на сегашната ситуация, съобщава швейцарската телеграфна агенция Кийстоун.

В САЩ пък се заговори за промяна на протокола за реакция при Ковид - очаква се скоро не всички контактни лица да бъдат карантинирани, което определено е новост в развоя на мерките против вируса. Причината за това е, че много малка част от контактните реално развиват симптомите.

У нас информациите за увеличаване броя на заразените през есента зачестяват. Хората очакват с притеснение дали няма да последва затваряне на училищата, защото много специалисти вече коментираха, че онлайн обучението въобще не е дало очакваните резултати. Тъкмо напротив. Много хора се разделиха с работата си, с бизнеса си. настроенията са като навсякъде в Европа - страх ни е за здравето ни, но и не искаме отново да бъдем затворени.

Ясно е, че и 2021-ва няма да е нормална. Но кога и дали ще дойде краят на коронавирусната драма не е ясно. Засега... Според коментаторите, които са почитатели на общата теория на конспирациите, след одобряването на ваксината, кризата ще приключи. Дали? Дано. Защото психичното здраве на много от хората е поставено на карта. А според много експерти - здравето въобще.