Няколко са основните неща, които всеки един от нас трябва да знае за новия коронавирус:

- Ковид-19 се разпространява с изключително бързи темпове.
- Заболяването не е твърде смъртоносно и в мнозинството от случаите протича като грип или пневмония.
- Не е известно дали се развива траен имунитет след преболедуване и оздравяване.
- Шансът да се разболеете е малък, ако не сте пътували до засегнати региони или не сте се срещали с хора, посетили такива региони.
- Създаването на ваксина ще отнеме между 12-18 месеца.
- Рискови фактори за тежко протичане са възраст над 65 г., тютюнопушене и подлежащо хронично заболяване.



Именно на последното ще спрем вниманието си днес. Въпрос, който интересува и вълнува немалка част от обществото, е при какви съпътстващи заболявания коронавирусът може да се окаже наистина опасен? Ето ги и отговорите:

Сърдечно-съдови заболявания

Най-предпазливи в условия на пандемия трябва да бъдат хората със сърдечно-съдови заболявания. Това е най-рисковата група. В тази категория попадат коронарната или исхемична болест на сърцето, както и хората със сърдечен порок. При нея кръвоснабдяването на сърдечната тъкан е нарушено или изобщо не функционира. Това се дължи обикновено на артериосклероза - т.е. на калциране и стесняване на кръвоносните съдове. Такова състояние дава възможност на всяка инфекция да доведе до фатални последици.

Астма

Астмата е хронично белодробно заболяване, което предизвиква възпаление и стесняване на дихателните пътища. Затова хората, които страдат от астма, изпитват затруднение да издишват въздуха от белия дроб и често пъти могат да почувстват остър задух. Астматичните пристъпи могат да се засилят вследствие на различни алергени или от инфекции на дихателните пътища, до каквато може да се стигне и при Ковид-19. Когато организмът е затруднен да се пребори с двойното натоварване, може да се стигне до тежки нарушения, които от своя страна, в най-лошия случай, да в завършват с фатален край.



Хроничен бронхит и белодробен енфизем

Хроничният бронхит и белодробният емфизем също са болести на дихателните пътища. Като една от основните причини за появата им се сочи тютюнопушенето. Обикновено хората, които страдат от тези заболявания, имат слаб имунитет и нарушени функции на белия дроб - достатъчнен повод вирусите да атакуват с лекота организма.

Диабет

Диабетът за жалост отслабва имунната защита на организма. Този факт се отнася и до двете форми - диабет първи тип и диабет втори тип. Повишените стойности на захарта в кръвта отслабват съпротивителните сили на организма. В една такава ситуация всяко новопоявило се инфекциозно заболяване се явява сериозна заплаха за целия организъм. Диабетът уврежда кръвоносните съдове и вътрешните органи, целият организъм се дебалансира, а в това състояние той много по-трудно може да се справи с някой опасен вирус, проникнал отвън.



Високо кръвно налягане

В Германия между 20 и 30 милиона души страдат от хипертония. Тя също крие повишени рискове за пациентите, засегнати от вирусна инфекция. Постоянно повишеното кръвно налягане уврежда сърцето, което е трайно изложено на по-високо натоварване от нормалното. Това влошава шансовете на организма да се пребори с евентуална вирусна инфекция.

Онкологични заболявания


Вирусните инфекции са много опасни и за болните от рак. Химиотерапията с цитостатици например цели да попречи на раковите клетки да се размножават, но тя засяга и здрава тъкан, поради което се отразява зле на човешкия имунитет. Организмът става по-податлив на инфекции.

Автоимунни заболявания

Друга опасност представляват автоимунните заболявания. На пациентите се изписват имунопотискащи медикаменти, които да предотвратят опасността от това имунната система да атакува собствения организъм. Подобни медикаменти потискат реактивните сили на имунната система или дори ги блокират изцяло. Към тази група заболявания спадат Мултиплената склероза, ревматизмът, както и някои хронични възпаления на стомашно-чревния тракт като Морбус Крон. Някои болни от СПИН също взимат подобни медикаменти.

Четете още: Симптомите на КОВИД-19 по дни