Автор
Антония Дамянова

Кралицата хвърли бастуна и се върна на седлото (снимка)

Девет месеца след като е била посъветвана да спре да язди, Елизабет II яхна кон в Уиндзор.

Припомняме, че 96-годишната кралица бе принудена да се придвижва с бастун вследствие на влошеното си здравословно състояние в края на миналата година.

Според информация в британските медии Нейно Величество сама се е противопоставила на препоръката на лекарите да не се качва на седлото. Това се случва ден след като е била видяна да ходи без бастуна.



Неуточнени „проблеми с мобилността“ ѝ попречиха да присъства на някои събития от платинения ѝ юбилей този месец и често беше виждана да използва бастун по време на ангажименти.

"Кралицата отново се радва да бъде на своя кон. Фактът, че язди, е прекрасен знак след тревогите около нейното здраве. Да направиш това на 96 е доста забележително", споделя анонимен източник пред Sun.

Тя дори използваше бъги (електрическа количка) за голф, за да „разхожда“ своите любими кучета от породата корги. Но след като се срещна с архиепископа на Кентърбъри – Джъстин Уелби, в замъка Уиндзор във вторник, без помощта на бастун, явно е постигнала успех с придвижването си, отбелязват от изданието.

Язденето е едно от любимите занимания на британските монарси и Елизабет получава първото си пони още на 4-годишна възраст.

През целия си съзнателен живот тя е отдаден собственик на десетки състезателни коне. Любовта към конете наследява и дъщерята на Елизабет II – принцеса Ан., която стана първият член на кралското семейство, който участва в олимпийски игри. През 1976 г. тя се включи в конните състезания в Монреал. Нейната дъщеря Зара продължи традицията и дори взе сребърен медал на олимпийските игри в Лондон през 2012 г.

Кралицата е и основна фигура в традиционния Парад на знамената - Trooping the Colour, но през последните години ролята ѝ бе поета от членове на нейното семейство.

Trooping the Colour е военен парад, с който от 1820 г., всяка година през юни, се отбелязва официалният рожден ден на монарха. Trooping the Colour е церемония, изпълнена с военно великолепие и блясък, по време на която кралицата извършва проверка на гвардейците и кавалеристите. При проверката военните показват своите знамена на площада Horse Guards Parade до St. James's Park.

Четете още: Шарлийн събра погледите с разкошен тоалет на фестивала в Монте Карло (Снимки)