Днес целият християнски свят отбелязва Кръстовден, известен още като Водокръст, Неядка и Попова Коледа.

Според църковното предание Св. Елена – майката на византийския император Константин, била една от най-ревностните християнки, известна с пътешествията си до светите места в Палестина в търсене на Христовия гроб. Усилията й били увенчани с успех.

На нея се дължало откриването на пещерата, в която било положено тялото на Исус, както и частица от кръста, на който Сина Божий бил разпнат. Тази частица именно Елена изпратила на сина си в Константинопол, а самият кръст бил положен в главната Ерусалимска църква.

Кръстът за християнския свят има изключително мощна символика. Той е олицетворение на Христовото разпятие, на любовта и саможертвата на Исус. Идва също така да ни напомни както за Христовите страдания, така и за изкуплението на човечеството от греха.

Според народните вярвания това е денят, в който лятото си отива. Жените заравят или "кръстосват" стъблата на многогодишните си китки в градината, за да не се "пресекат", тъй като студените дни наближават, а с тях и падането на първите слани. Семействата се събират около празничната трапеза, на която главните роли се полагат на зелника, печената или варена тиква. На масата не бива да присъстват червени храни, като чушки, ябълки, домати и т.н.

По традиция на Кръстовден се спазва строг пост. Старите хора вярват, че на този ден пиенето на светена вода прогонва злото надалеч.

На Кръстовден честваме и професионалния празник на българските огнеборци. На 14 септември 1905 г. се е състоял първият пожарникарски събор, който поставя началото на организираното пожарно дело у нас.

Днес имен ден празнуват: Кръстьо, Кръстил, Кръстина, Кръстила, Кръстена, Кръстилена, Кръстан, Кръстана, Кънчо, Къна и Ставри.
Честито на всички именици!