Лято е, вече официално и астрономически, а и дрес кода го подсказва, нищо, че по прогнозата за времето напоследък хич не личи.

И докато мъжете тренират за бирени коремчета пред телевизора, екраните и баровете, нека ние се погрижим за добрата си форма. Цветята се завърнаха върху роклите, а дори да не си фешън-жертва и ти знаеш, че големите принтове разширяват, дребните стесняват. За да не се налага да се замисляме, нека проследим последните тенденции в консумацията на поредния тренд в напитките.

Коктейлите винаги са били лятно питие и сега е моментът да ги съчетаем с оскъдното ни хранене в топлите денонощия, в които ще мерим калории, грамове и обиколки.
Избрахме за теб три микса, които, подобно на летен бриз, ще внесат в нощите ти свежест, а в дните на плажа прохлада и добро настроение. Тайнта е в съставките - така че - защо да не минеш на рефреш режим и вместо 200 грама сирене и салата, не изпиеш един уникален коктейл за вечеря? Звучи окуражаващо, нали? Ето и няколко страхотни и доста екзотични предложения:


Green Fire

Съставки:

Moutai Prince
Водка
Фреш лимон
Захарен сироп
Уасаби


Защо да го изпием?

Самото име подсказва модерност, която всички био, еко и зелени маниаци не пропускат в сутрешната, обедна или вечерна чиния. Коктейлът съдържа алкохол, но тайната е в другите му съставки. Започвайки с прясно изцедения сок от лимон, няма как да не отдадем дължимото на фреша, без който не започва нито едно хранене на родната прима Лили Иванова. Сокът от лимон балансира нивото на рН, стимулира чернодробните функции и действието на жлезите с вътрешна секреция. Улеснява изхвърлянето на токсините и има силно антисептично свойство. Разбира се, че помага за регулирането на теглото и подобрявайки еластичността на кожата, подпомага изглаждането на фините бръчици. Тук няма да се спираме на богатото му съдържание на витамини. Това го учат децата в предучилищна възраст.

Захарният сироп в коктейла е задължителна част от този елексир на младостта, но по-подробно ще се спрем на краля в съвременните гурме предпочитания – уасаби. Лютивата подправка е най-популярният партньор в азиатската кухня и се приготвя от японски хрян, виден представител от семейство кръстоцветни. Приносът на пикантния вкус в изгарянето на мазнините не е тайна за всяка дама, която следи съдържанието на блюдата си. Уасаби допълва палитрата с противоалергично, противоастматично, антимикробно и детоксифициращо действие. Сред качествата му, са въздействието върху артритни заболявания, алергии, астма, диабетни състояния, не позволява образуването на тромби в кръвта, блокира метастазите, дори разрушава раковите клетки, без да вреди на нормалните такива. И сега винмание! Консумацията на уасаби предотвратява образуването на кариес. Гейм, сет, мач – както биха възкликнали колегите от sportal.bg. Наздраве със Зелен огън за този взрив от полезно действие!

Dragons Tears


Съставки:

Moutai Prince
Ананасов сок
оржеат от печен бадем.
Фреш от лимон

Защо да го изпием?

Продължаваме напред, оставайки на азиатска вълна. Много е модерно. Не сме съвсем сигурни за какво са полезни драконовите сълзи, а и не познаваме някой, който да ги е опитвал, затова потърсихме Александър Симеонов, младата надежда на миксологията, за да ни забърка един коктейл, който да се доближава до елексира на здравето и добрата форма. За прясно изцедения сок от лимон вече се разбрахме. Харесахме си го в предния коктейл и някак ни беше важен като съствака на този. Въпреки че анансът отстъпва първенството на банана, екзотичния плод е най-търсеният заместител на сладкото в хранителните режими. Ананъст, така да се каже, е център нападателят в отбора. Една порция вкарва във вратата на минералните дефицити в организма ни поредица от голове. Въпросната порция доставя три-четвърти от мангана, необходим за един ден, позволявайки изчистване на свободните радикали с помощта на полезния ензим супероксид дисмутаза. Плодът съдържа фолиева киселина, тиамин, биотин, пиридоксин, рибофлавин и минерали като мед и калий. Калият поддържа клетката здрава, балансирайки водното равновесие в тялото, регулацията на сърдечния ритъм и кръвното налягане. Витамин А и бета-каротините осигуряват допълнителни антиоксиданти за стимулиране на имунната система и доброто зрение. Оржеат от печен бадем е онази част в коктейла, която го прави тръпчив като лятна нощ, а антиоксидантното действие на бадема, най-общо казано, е антидот срещу сутрешното главоболие.


Asian Mystery


Съставки:
Moutai Prince
Азиатски цитрусов плод и мед
Зелен пипер и кардамон
Фреш от лимон

Уникален е защото...

Винаги, когато говорим за азиатска мистерия, наостряме слух, защото най-често словосъчетанието води до положителен ефект. Твърдение, което не можем да отнесем към английска мистеря, например. И така, нека да видим каква хранителна стойност води със себе си този коктейл, който съдържа кардамон, зелен пипер, азиатски цитрус и мед. Медът е предпочитаният заместител на захарта във всяка диетична програма. Достатъчно е да знаем, че е антибактериален, защото съдържа фитонциди, а за разлика от повечето въглехидрати медът по-лесно се обработва от бъбреците, по-лесно се усвоява от организма и след физически натоварвания лесно възстановява загубата на енергия.За България кардамонът е сравнително нов участник в кулинарията, но целебните му свойства, понякога водещи до използването му като панацея, са добре известни на лечитетлите от древни времена. B ceмeнaтa мy ce cъдъpжaт мacтни киceлини, cкopбялa, бeлтъчини и микpoeлeмeнти /мaнгaн, мeд, жeлязo, цинк, кaлций, мaгнeзий и фocфop /Всичко, което трябва да знаем за кардамона се съдържа в следното: пoлзaтa oт ceмeнaтa му пpи лeчeниe нa зaтлъcтявaнe, e oфициaлнo нayчнo пoтвъpдeнa! Taзи пoдпpaвкa aктивиpa мacтния и eнepгийния oбмeн, кoeтo вoди дo пocтeпeннo нaмaлявaнe нa тeлecнoтo тeглo. Зеленият пипер подчертава вкуса на другите съставки в тази магична мистерия, а на азиатския цитрус ще посветим особено внимание, когато дойде есента и ще се наложи да прочистваме организма си от натрупаните в тялото токсини, в главата винарки, а в мислите всичко, което морският отлив не отнесе.

Сега е лято, заредете се с положителни емоции и консумирайте отговорно. Наздраве!




П.П. Чудиш се какво е Moutai. Попитахме сексапилния барман, а той потвърди, че това е най-доброто, което можем да си поръчаме, когато излезем с момичетата на суши вечеря. Всъщност - не сме знаели никога, но това е най-популярното азиатско питие, и нито е еквивалент на ракията, нито на уискито. Опитахме го и има доста готин вкус, но все пак - тайната е да се добавя в коктейлите, защото сингъл тейстинга е ...мммммм.... опасен :)