Автор
Мария Здравкова

Любимият сладолед: Кои са опасните съставки в леденото изкушение?

Сладоледът е любимо изкушение в топлите месеци на годината както за малки, така и за големи. Студеният десерт обаче определено не е в графата на здравословните храни. Диетолози дори споделят, че някои от съставките в сладоледа всъщност могат да бъдат опасни за здравето.

Според специалисти най-вредни в студения десерт са трансмазнините. Те са създадени чрез процес, при който се добавя водород към течни растителни масла, за да ги направи по-твърди.

Съдържащите се в сладоледа трансмазнини могат да причинят възпалителни процеси, увеличаване на риска от сърдечни проблеми и развитие на диабет тип 2.

Сред вредните компоненти в сладоледа е и палмовото масло, посочват диетолозите.


Палмовото масло ускорява развитието на възпалителни процеси в тялото и може да допринесе за появата на атеросклероза, твърдят те.

Любими на децата пък са цветните сладоледи. Напоследък в хладилните витрини се забелязват все повече и повече ледени изкушения във всички цветове на дъгата.

Именно те обаче са най-вредни за маллчуганите, тъй като съдържат най-много оцветители, които алергизират.