Автор
Woman.bg

Любов и куршуми в метрото: България, страната, в която мъжете малтретират жените си, а всички заедно си мълчим за това

Ужасяващ кървав екшън се е разиграл в метрото вчера около 14 ч. Сигналът е подаден към 14.15 ч., а информацията до момента е за двама окървавени във влака на метрото на станция "Летище София".

Ранените са мъж и жена, твърди се, че е имало стрелба, провокирана от любовна драма. Жената е интубирана на място и откарана в болница. Има няколко огнестрелни рани и е с опасност за живота. Мъжът е починал. По първоначална информация той е насочил пистолет към нея, а след това е стрелял и по себе си.

Тепърва ще има още подробности по случая, движението на метрото е спряно до станция "Искърско шосе". Версията за терористичен акт е отхвърлена, категорично става дума за семеен проблем. Районът е бил отцепен моментално от полицията. Единственото, което знаем до момента, е че жената е имала закупен билет до Виена.

И така. В момента текат три експертизи по случая и все още не е ясно каква може да е точната причина за стрелбата. Но едно никога няма да разберем - защо, по дяволите, насилието над жени, било то у дома, на летището, в метрото, на улицата или където и да е, все още е проблем, с който не можем да се преборим.

Защо у нас продължава да се смята за нещо не чак толкова шокиращо мъж да насочи пистолет срещу жена, която някога е целувал? Защо въобще не се работи върху този толкова често срещан проблем, какъвто е домашното насилие? Защо се смята за нормално един мъж да вдигне ръка, за да реши противоречията с жена си или направо да я застреля, преди да е отлетяла за Виена (или където и да е). Да, може и да не знаем какво точно се е случило, но да отнемеш човешки живот и по-специално на дама, с която се твърди, че си имал любовни отношения, е непростимо. А колко ли още жени са намерили смъртта си по подобен, че дори и по-жесток начин, без да разберем...

Защото тук да се изправиш и да посочиш с пръст "мъжа", който ти е посегнал е срамно. Всъщност, дори не би било учудващо, ако в последствие се разбере, че господинът и друг път е прилагал насилие срещу жената, която вчера е опитал да убие. А след това се е самоубил. Но защо го е направил на публично място, където обикновено потокът от хора е голям и опасността да има и други пострадали съществува - едва ли някога ще разберем. Едно обаче трябва да разберем веднъж завинаги - никой мъж няма право да показва физическо надмощие над, която и да е жена, а направи ли го, наказанието трябва да е сурово. И жертвата на това насилие трябва да бъде непоколебима в изобличаването на този престъпен акт. Защото много жени, които се страхуват, се сбогуват с живота си...

Четете още: Шок! Тази сутрин на 40 години си е отишъл Миро от 'Биг Брадър'