Автор
Цвета Герчева

Людмил Темелков: Чаят е удоволствие, отдайте му се

Ние в woman.bg обожаваме чай, а винаги, когато си мислим за тази любима наша напитка, няма как да не се сещаме за Людмил Темелков - един от хората в България, които направиха пиенето на чай по-актуално, по-модерно и не на последно място - по-завладяващо. Людмил е Маркетинг Мениджър Международни продукти в Аксон България АД,отговарящ за развитието на марка Ahmad Tea на територията на страната ни. Разбира наистина много от бизнеса с чай, а тайната му е, че не приема всичко в работата си като цифри, данни и таблици. Людмил е от хората, които наистина могат да ви накарат да се влюбите в перфектната бленда чай.

Какво е за него тази гореща напитка и каква е тайната му за успех в бизнеса - срещаме се с Людмил Темелков за да го попитаме къде и кога можем да опитаме от страхотния Ahmad Tea напълно безплатно.

-Здравей, познаваме те като човекът, който разбира най-много от бизнеса с чай в България. Ще ни разкажеш ли малко повече за тази напитка?
-Със сигурност не съм аз човекът, който е най-наясно с чаения бизнес в България, но имам удоволствието да работя и налагам на Българския пазар вече почти десет години една прекрасна марка чай – Ahmad Tea.


За същността му - чаят е напитка, получена чрез запарване на обработени и ферментирали листа от чаен храст (Camellia Sinensis), родината на който се счита Китай. Днес чаят е най-консумираната напитка в света след водата. Има 6 основни разновидности – бял, жълт, зелен, улонг, черен и пу-ер. Някои добавят и червения чай в списъка, но той по своята същност е инфузия, получена от листата на южноафриканския храст ройбос. В България чаят се отъждествява с билкова отвара от различни билки (лайка, липа, мащерка и т.н), което е грешно схващане. Оттам идва и объркването и хората не са наясно какво представлява чая всъщност. Тук идва и нашата роля и отговорност – да информираме целенасочено хората, за да знаят какво и кога да пият.


-Кое е най-важно, когато продаваш чай - марката, блендите, качеството? Кое е водещо?
-Най-важното според мен първо е да го опиташ, да ти допадне, да повярваш в него и после всичко си идва от само себе си. Доверието в марката се изгражда с времето, блендите разширяват мирогледа ти и допълват насладата на вкусовите ти рецептори, а качеството – то е основополагащо. Ahmad Tea, като английска марка чай, типично по британски е педантичен по отношение на качество и дизайн.

-Каква е твоята тайна, когато трябва да презентираш Ahmad пред човек, който не познава марката. Какво никога не пропускаш да разкажеш за бранда?
-Просто му показвам кутия с чай Ahmad, изваждам едно пакетче, разкъсвам го и му давам да го помирише и усети невероятния аромат, който обзема сетивата за секунди. След това му го запарвам и после...всичко е ясно – той се влюбва в чая от пръв поглед. Често ми се случва да разговарям с хора, изпробвали първоначално няколко вида чай Ahmad, да се отказват от кафето и чаят да се превърне в тяхна основна и ежедневна напитка, която им дава тонус сутрин и ги държи бодри и свежи през целия ден.


-След броени дни стартира третото издание на чаеното изложение в София. Разкажи малко повече за това събитие. Входът отново ли ще бъде свободен?
-Това ще бъде третото издание на единствения по рода си чаен фестивал – “FesTEAval”, който ще се проведе в София, музей „Земята и хората“. Три поредни дни (15-16-17ти ноември), хората ще имат възможността да се запознаят и насладят на разнообразие от чайове и здравословни продукти на многобройните щандове. Входът е свободен, дегустациите безплатни! И аз, и организаторите, се надяваме на голям интерес от хората и през трите фестивални дни.

-Какъв чай имаш сега вкъщи? Кой ти е любимият бленд?
- Аз обичам силния и ароматен черен и зелен чай. Не се оставям без черен „Ърл Грей“ с леки нотки на бергамот и зелен с жасмин – естествено от премиум марка Ahmad. Предпочитам да ги пия чисти, без добавки (мляко, мед, захар).


-Защо чаят е по-полезен от кафето? Каква е твоята теория?
- Налице са множество научни изследвания по темата. Най-важните и първостепенните му превъзходства се крият в неговото тонизиращо действие и здравословно влияние. Съдържа редица активни вещества, които влияят ползотворно върху организма. Доказано е, че редовното пиене на чай предпазва от развитието на сърдечно-съдови заболявания, намалява лошия холестерол, нормализира кръвното налягане и противодейства на затлъстяването. Смята се също, че чаят има силно антиоксидантно действие, а консумирането на напитката предпазва от дегенеративни болести на нервната система, повишава костната плътност и предпазва от остеопороза, подобрява работата на храносмилателната система, укрепва имунната система.

Да изброявам ли още? Съдържанието на кофеин в чаените листа е по-високо от това в кафеените зърна. Количеството му в готовата напитка зависи от вида чай и начина на неговото приготвяне и обикновено е значително по-малко от това в кафето. Затова и диуретичния ефект на кофеина в чая е слаб в сравнение с това на кафето и не представлява вредно странично действие.


-Колко глътки са нужни, за да се влюбим в перфектната чаша чай?
- Това е любов от пръв поглед! Приготвен със стил и отношение, чаят е способен да те пренесе в друго измерение и да те накара да се усмихнеш от вълнение. Отдайте му се и няма да съжалявате. Това не е грях, това е съвършена наслада за сетивата!

(в материала има продуктово позициониране)