Автор
Люблена Папазова

Майка на тризнаци свири в София Щраус

Майка на четири деца ще свири у нас като част от престижния оркестър на двореца Шьонбрун във Виена. Музикантите ще гостуват в България през август и ще изнесат концерти във Велико Търново, Варна и София. Многодетната майка Таня Джарова е родена и е израснала в Пловдив, но учи във Виена, за да достигне до поста концертмайстор на един от най-реномираните оркестри в Австрия и в света. Джарова свири на цигулка от 5-годишна под влияние на майка си, която е музикант. Самата Таня мечтае да е спортистка, тя е една от най-добрите спринтьорки в училище, също една от най-добрите на дълъг скок и една от най-добрите плувкини.

„Но на 10-годишна възраст, по настояване на моята амбициозна и строга по възпитание майка, кандидатствах в пловдивското музикално училище и бях приета. Оттук нататък беше ясно, че моят професионален път ще е свързан с цигулката”, разказа цигуларката. След това продължава висшето си образование във Виена и се присъединява към Оркестъра на двореца Шьонбрун-Виена. А в първите три години, откакто свири там, тя ражда четири деца. „Първата ми дъщеря Валерия се роди през 1998 г. След това много държах да имам още едно дете и разликата между тях да е малка, за да растат заедно. И затова се постарах да забременея доста скоро след първото раждане. Само че съдбата си направи шега с мен и втория път се родиха тризнаци”, сподели с усмивка Таня Джарова. Късметът я спохожда и в работата, тъй като точно по същото време става и главен солист на оркестъра и е назначена за концертмайстор.

„Моят съпруг беше на мнение, че като майка на 4 деца трябва да си остана вкъщи и да се грижа за тях. Само че аз се опънах и заявих, че не искам да са напразни тези жертви, които е понесло моето семейство и аз самата - толкова години да свиря на цигулка, да дойда във Виена, да се издържам, да завърша, да попадна в този оркестър. Отказах да оставя цигулката и да изпълнявам ролята само на домакиня и майка. Не ми беше лесно, защото мнението на съпруга ми се споделяше както от мои колеги, така и от част от ръководството. Логично е и ги разбирам, че се предполага, че след като имам 4 малки деца, няма да съм пълноценна в професията. Така че много специално и много усилено бях наблюдавана как си върша работата. Това нещо продължи повече от година. И - благодаря на Господ, успях да се справя с тази задача, защото в този момент останах като първи концертмайстор на оркестъра. Пътят не беше лесен.

Непрекъснато трябваше да се доказвам въпреки безсънните нощи, които имах с децата, трябваше на концертите да съм абсолютно на ниво, бодра, гримирана, усмихната”, връща се назад Таня, но е убедена, че изборът й е бил правилен. Може да чуете нея и останалите музиканти на 8 август пред храм-паметник „Александър Невски“ в София, откъдето започват международните тържества по случай 200-годишнината от рождението на Йохан Щраус. Концерти ще има още във Велико Търново и Варна на 7 август в Летния театър.