Автор
Woman.bg

Майка осъди Норвегия - държавата, която отнема децата от родителите им

Най-сетне някой се осмели да пробие стената на ужасяващата социална служба „Барневерн“ и да отвори пътя към надеждата на хиляди нещастни родители. Същият този човек днес ликува, тъй като успя да осъди Норвегия за нарушаване на човешките права и за безжалостните действия на социалните служби, отнели хиляди деца от техните родители.

Нейното име е Труде Любен – норвежка майка, която преди известно време се заема с нелеката задача да търси правосъдие, след като синът ѝ преди години бил осиновен против волята ѝ и без наличието на каквото и да било съдебно постановление. С помощта на Голямата камара на европейския съд по правата на човека в Страсбург Труде е на път отново да прегърне детето си, и този път завинаги.



Норвегия отдавна е известна с бездушната си държавна система за приемни грижи, както и с безжалостната и лишена от всякакво чувство на справедливост практика на насилствено отнемане на деца от собствените им родители. Случаят на Труде е класически и един от многобройните такива, в които зловещата служба „Барневерн“ за закрила на детето в Норвегия отнема малчуганите по причина, че родителите им нямат „грижовна способност“ и в повечето случаи нито майките, нито техните близки са виждали децата си.

Да поясним. „Барневерн“ (буквално "защита на детето" на норвежки език) е обществена агенция, отговаряща за благосъстоянието на децата, и има клон във всяка област на Норвегия. Според норвежкото право „Барневерн“ има правомощието да действа директно, ако подозира, че дадено дете се намира в застрашаваща го ситуация.



В страната на фиордите законодателството е такова, че задължава всяка клетка от обществото – учители, медицински работници, съседи, да докладват дори при най-малкото съмнение, че някое дете е в риск.

Правомощията, които тук се дават на социалните служби, са от абсурдни по-абсурдни. С всяка следваща година стават все по-нелепи и чудовищни. Стига се до там, че през 2015 г. в скандинавската държава отпада обвинението за клевета, тоест, ако някой подаде анонимен сигнал с недоказани данни за дете, същият не подлежи на наказание. Грозен факт, който мотивира много недобросъвестни граждани на страната да злоупотребяват и да сигнализират службата за закрила на детето при най-малкото съмнение за тормоз над дете, без дори той да е подплатено с доказателства.

По официални данни към момента броят на децата, отнети от родителите им, възлиза на над 22 000. Около 1/4 от тях са на чужденци.

Според статистиката за 2016 г. в Норвегия са родени 58 890 деца, а броят на сигналите за деца в риск е 58 200. Случаите на намеса на службата са 54 620?! В 60% децата остават при семействата си и им се помага вътре в дома, но в 40% от случаите те са отнемани от близките си.

С други думи, ако вие се намирате в момента в Норвегия, имате деца и бъдете посетени от социалните служби, вероятността собствената ви рожба да ви бъде безжалостно отнета е огромна!



Надяваме се, че след големия пробив на Труде Любен социалното законодателство в страната ще се промени и че хиляди други потърпевши от системата родители ще придобият още по-голяма смелост в борбата им срещу грозните действия на злокобната социална служба на Норвегия.

"Имате доказателства, че можете да се справите. Ако само имате куража да не се отказвате от битката", пожела Любен на всички семейства с отнети деца.

Четете още: Ти го раждаш, а държавата ти го взема: Суровата реалност в Норвегия