Автор
Woman.bg

Мариета Петракиева: Да си успешен артист, изисква голямо себепознание, отдаденост и любов

Съдбата е оставила своя знак в живота и професионалната кариера на певицата Мариета Петракиева, която наследява своята обич към сцената и изкуството, благодарение на своя дядо – двигател на културния дом в град Септември. На петгодишна възраст изпява първата си песен като част от спектакъл заедно с актьорите от държавния театър „Константин Величков“ в Пазарджик. Няколко години по-късно започва да свири на пиано и да работи с вокални педагози. Упоритостта и всеотдайността ѝ имат резлутати – на 8-годишна възраст печели първата си награда, а на 9 години изиграва главната роля в пиесата „Червената шапчица“ по драматизация на Панчо Панчев. Отдадена изцяло на музиката, Мариета е приета в Национална Музикална Академия “ Проф. Панчо Владигеров“ – поп и джаз пеене в класа на Илиян Парасков.

Още първата година в академията взима участие в хитовия мюзикъл „Коса“, както и в множество концерти като солов изпълнител и водещ. Следват участия в мюзикълите: „The Wiz“, „Fame“, „Footlose“, „Службогонци“. Успешно представя академията на Форум за млади избрани певци ‘‘Салон на културата Хьорбигер‘‘ – Австрия, Виена пред посланици, известни актьори и музиканти, по това време е и стажант в Държавен музикален и балетен център – Музикален театър София. През 2014 г. представя България на Международен младежки фестивал на изкуствата ‘‘Делфийски игри‘‘ – Русия, Волгоград и печели специална награда. През същата година получава главната роля в мюзикъла „Кабаре“ с режисьор Бойко Илиев, диригент Игор Богданов и хореограф Татяна Янева, изигран на сцената на Музикален театър – София /мюзикълът е съвместен проект на НМА“Проф. Панчо Владигеров и Музикален театър – София/ След поредица от национални и международни успехи е един от участниците в трети сезон на грандиозното музикално шоу „Гласът на България“ излъчвано по БТВ.

През 2021 г. работи с едни от най-добрите композитори и текстописци на България, с които създават песните „Любовта ни спасява“ и „Мистерия“. Музика и аранжимент: Красимир Гюлмезов, текст: Явор Кирин. В клипа на песента „Мистерия“ участват кадри от българският сериал „Порталът“, както и главния герои от сериала – актьорът Велислав Павлов. Това е последният филм на една от най- талантливите актриси на България – Татяна Лолова. В настоящия момент участва в шоу спектакъла „120 минути смях, музика и фокуси“ съвместно с актьора Ненчо Илчев, а в началото на 2023 се очаква и дебютния й албум, с изцяло българска музика.

Какъв е най-ранният ти детски спомен, свързан с музиката?

Моята майка често ми разказва, че още като бебе ми е пускала всеки ден музика, заспивала съм с музика и книжки. Първите ми спомени са как моят дядо ми пускаше западна музика на един голям черен касетофон, който пазя и до днес, хващаше ме за ръка и танцувахме. А първият ми музикално-сценичен спомен е от тържество, на което изпях първата си песен /била съм на 5г./. Изпълнението ми беше съчетано с гостуващи актьори от Театър Пазарджик, които тогава представиха куклен спектакъл.



Отраснала си в семейство на културни пионери. Как се отрази това на детството и на желанието ти да се занимаваш с музика?

Винаги съм казвала, че музиката е избрала мен още от дете. Това да отраснеш в такова семейство е свързано с ежедневни присъствия и участия в концерти, спектакли, репетиции. Вкъщи постоянно имаше разпилени сценарии, пиеси, ноти, разшифровки на танци. И за мен това е било истинско забавление и приключение. Животът ни винаги е бил разнообразен и богат на случки, срещи с хора, интересни занимания. Това според мен е формирало в мен богата обща култура и много ранен поглед върху неща, които са ми повлияли в положитeлна посока за живота ми сега. А желанието да се занимавам с музика винаги е било вътре в мен, като част от мен, то никога не е било нещо чуждо.



В града, в който си отраснала, си истинска звезда от малка, хората следят твоите изяви и се вълнуват. Това предизвиква ли те по някакъв начин да вдигаш летвата високо?

Аз съм личност, която винаги е правила всичко много прецизно, в детайли и професионално. Искам да съм добър пример за хората и да отключвам в тях добри навици. Летвата сама си я вдигам постоянно и никога не ми е достатъчно. Пълна съм с разлини идеи, които много внимателно и стъпка по стъпка реализирам. Щастлива съм, че хората станаха част от моя живот още от ранна възраст и с моите успехи им нося радост. Определено винаги се старая да не разочаровам публиката си.

Музикалният пазар и сцена не само у нас, но и в световен мащаб са изпълнени с най-разнообразни жанрове, изпълнители и съответно стратегии за израстване. Каква е твоята? Къде виждаш своята конкуренция и какви са критериите ти за успеха, популярността и съизмерването с важните за теб изпълнители и екипи?

Стратегията ми за успех е заключена в една дума – Истинска! Много е важно творчеството, което се представя на хората, да бъде такова, каквото ти самият го виждаш, усещаш и искаш да им споделиш, а след това и да го поднесеш по изискан, професионален начин, за да бъде максимално докосващо. Затова и дискусиите, които водим с целия екип, когато създаваме песни, са много съществени и открити. Всеки един от нас влага огромна мисъл и енергия във всяка една песен. Успехът е съвкупност от труд, дисциплина, постоянсво и вяра. Не харесвам думата конкуренция, по-скоро харесвам това, че по-добрите карат другите да израстват, а след това се получава и обратния ефект. Така има едно общо усъвършенстване на човека, което е важно за поколенията напред във всички сфери. Да си успешен артист, изисква много голямо себепознание, отдаденост и любов към публиката, защото тя е тази, която прави истинския артист успешен.