Две години, след като представи мултимедийния си спектакъл Hearteclipse пред българска публика с голям концерт и самостоятелен албум, пианистката и композитор Мария Каракушева се завръща с много личен проект, вдъхновен от новата й роля – тази на майка.

„Nine е най-разкриващият личния ми живот проект, с който искам да предам съвсем ново послание – нов живот за мен, нов живот вътре в мен и несъмнено една променена Мария като артист с обогатена чувствителност и познание за света. Това е най-дългото ми пътуване навътре в мен. Музиката се появи по време на бременността ми и разбрах, че това е произведението на бъдещия ми син, неговата вибрация.“

Композицията, написана от Мария в съавторство (чрез вдъхновението) от вече няколкомесечния й син Кристо, оживява като самостоятелно видео, заснето от фотографа, с когото Мария работи през годините – Енчо Найденов.
Девет е неслучайно число в музикологията на Мария. „Символичното име Nine се появи естествено – 9 месеца - най-красивия съзидателен период, а освен това е моето любимо число и винаги ме е притегляло (припомням, че и албумът Hearteclipse e с 9 произведения).“



Продуцентът и диджей Иван Шопов е любимият й музикален партньор, който се включва и в супер личния проект Nine. Музикалната композиция, посветена на едномесечния син на Мария – Кристо, ще е водещата нишка в предстоящия пиано – рецитал на 4 декември, в Sofia Live Club. Почитателите на Мария могат да споделят музикалното й пътешествие от 19 часа.
Билети може да се закупят оттук


Като какъв тип артист се определяш – скачащ в неизвестното или следващ стъпка по стъпка пътя си?

- Започнах творческата си дейност с големи скокове в неизвестното - нови стилове и непрекъснати експерименти, докато открия коя съм. Сега се определям като колекционер - методично събирам всичко научено и го “курирам” по такъв начин, че да изпитвам удовлетворение и удоволствие от създаденото.

Около теб винаги има интересни творчески партньорства – един много хубав проект с още една Мария – Мария Силвестър, музикалният продуцент Иван Шопов и майсторът на визуални ефекти Петко Танчев. Как надушваш хората около себе си, че сте една порода и че можете не само да работите заедно, но и да се движите напред като екип?

- Винаги съм казвала, че колаборацията е в основата на иновацията. Талантът е голямо вдъхновение за мен и когато го срещна , е естествена реакция да искам да съчетая моя творчески свят с нечий друг. Това винаги носи неочаквано добри резултати и разширява смисъла. Благодарна съм на всички артисти, с които съм партнирала и сме изживели незабравими моменти на сцената.



Кога си най-продуктивна? В кой период на денонощието?

- Точно сега съм „продуктивна“, когато имам малко време между храненията на Кристо и ако имам късмета той да спи. Иначе вечерите са моето време – когато се стъмни и всичко притихне. Надявам се скоро да се върна към този режим.

Малките ти женски тайни?

- Не съм жена, която се вълнува силно от козметика и дрехи. Ако изобщо е тайна, за да изглеждаме добре е нужно просто да се усмихваме.

Преди появата на Кристо, сърцето ти принадлежеше на твоето малко кученце Одри. Какво можеше да каже Одри за личния ти живот, ако можеше да говори?


- Щеше да е много весел разказ. Навсякъде съм ходила и пътувала с нея, дори в един момент непознати хора в други градове възкликваха по улицата – „А, това е Одри!“ и чак тогава се запознаваха с мен. Тя е абсолютен „ice breaker”.



Има ли филмова героиня, с която се асоциираш?

- Като се замислих, ми изплуваха повечето образи, които е изиграла Кийра Найтли, във филми като „Ана Каренина“, „Изкушение“.

Музиката е?


- Музиката е любов, а любовта е хармония.