Марк Твен – авторът, който дойде и си отиде с Халеевата комета

Има творци, на които Вселената се усмихва. Марк Твен явно е един от тях - твърди се, че и при раждането му, и при смъртта му покрай Земята е преминала една и съща комета – Халеевата комета. Тя се появява на небето ни на всеки 76 години.

Великият писател дори пророкува края си, като заявява година преди него: "Дойдох с Халеевата комета през 1835 г. Следващата година тя идва отново и очаквам да си отида с нея. Ще бъде най-голямото разочарование в живота ми, ако не си тръгна с нея. Всевишният без съмнение е казал: "Ето, две необясними явления дойдоха заедно, трябва и да си отидат заедно" .

Днес си спомняме за великия писател по повод 111-годишнината от смъртта му.

Самюъл Клемънс, по известен като Марк Твен, е роден на 30 ноември 1835 г. във Флорида, Мисури. Той е шестото дете в семейството на Джон Маршал и Джейн Клемънс. Четири години след раждането му семейството се мести в Ханибал, където Самюъл израства.



Баща му умира, когато бъдещият писател е на 12 години. Той е принуден да напусне училище, за да осигурява доход на семейството. Започва работа като печатарски работник, а по-късно и като лоцман по река Мисисипи. По онова време получава и прякора си Марк Твен, което на моряшки език означава „безопасно плаване“. Впоследствие Самюъл работи и като репортер за няколко вестника в страната. През 1870 г. се жени за Оливия Лангдън, от която има четири деца - възхитата и любовта му към нея не намаляват през целия им съвместен живот.

Авторът е жив в съзнанието ни най-вече с нeзабравимите си истории за Том Сойер, Хъкълбери Фин и река Мисисипи. Той се откроява в морето от писатели с невероятната си дарба да изследва душата на американеца по един неподражаемо остроумен и забавен начин и винаги в търсене на истината.

„Цялата модерна американска литература тръгва от една книга на Марк Твен – Хъкълбери Фин“, казва Ърнест Хемингуей за Марк Твен.

Талантът на писателя е признат приживе – той получава многобройни награди и е истинска знаменитост. За съжаление обаче в личен план преживява много болка – има четири деца, три от които умират. Първо още в бебешка възраст с живота се прощава синът му. По-късно на 24 години умира любимата му дъщеря, а след това на 29 г. от този свят си отива и Джийн. Отношенията на Марк Твен с Клара, единственото му оживяло дете, са студени и изпълнени с разногласия.

Любопитен факт е, че през 2010 г., по желание на самия Марк Твен излиза неговата автобиграфия, която той пише през последното десетилетие от живота си. В нея надълго и нашироко той разказва за бурната си връзка с Изабел Ван Клийк Лион, която става негова секретарка след смъртта на съпругата му през 1904 г.

Ето и някои от незабравимите цитати на Марк Твен:

"След 20 години повече ще съжалявате за нещата, които не сте направили, отколкото за нещата, които сте направили…"

"Когато всичко се проваля, напиши това, което ти казва сърцето. Не можеш да разчиташ на очите си, когато въображението ти не е фокусирано."

"Изследвай. Мечтай. Откривай."

"Добрият брак е между двама души, които могат да прощават."

"Патриотизъм е да подкрепяш страната си винаги, а правителството си – когато заслужава."



"Аз не се страхувам от смъртта. Бил съм мъртъв милиарди години, преди да се родя, и не съм почувствал ни най-малко неудобство от това."

"Човек със здрав разум не може да бъде щастлив, защото вижда действителността и знае колко страшна е тя."

"Дайте шанс на всеки ден да бъде най-прекрасният в целия ви живот."

"Добротата е език, който глухите чуват и слепите виждат."

"Танцувай така, все едно никой не те гледа; пей така, сякаш никой не те чува; обичай все едно никога не са те предавали; живей така, все едно земята е Рай."

"Малцина от нас могат да понесат щастието — имам предвид щастието на ближния си."

Четете още: Габриел Гарсия Маркес: Мъдростта идва, когато вече не служи за нищо