Автор
Антония Михайлова

Мечтаете за рожба? Днес Св. Мина ще чуе молитвите ви

На 11 ноември почитаме Св. Мина - патрон на семейството, болните и сираците. Той е покровител на всички знахари, народни лечители и пътешественици. По стар канон той се изобразява като прав воин със свити в лактите и вдигнати нагоре ръце, даващи благословия.

Според народните вярвания от този ден започват т. нар. Вълчи празници, които водят след себе си най-дългите нощи. По това време хората довършвали всички започнати ремонти и запушвали покриви и огради до най-малките процепи. Правели това, за да не се вмъкнат в дома им злите сили. В представите на старите хора Св. Мина е бил господар на вълците, които трябвало да пуска и да прибира. Затова неговият празник бележи средата на т.нар. Вълчи празници - от Архангеловден до Коледни Заговезни - времето, в което бесуват вълците.

Според християнския календар Св. Мина се смята още и за закрилник на жените. Затова на този ден пред иконата на светеца те се молят за здравето на децата си, за радост и благополучие на дома. Жените, които нямат свои рожби, отправят към Св. Мина молитва за майчинство. Светецът помага за откриването на изгубени вещи. Вдъхва вътрешни сили и душевен покой. Лекува тежки болести. На младоженците предрича щастлив брак.



По повод празника, ще се опитаме да потърсим отговор на въпросите:

Защо трябва да вярваме в силата на молитвата и наистина ли вярата лекува?

Когато съберем длани и с цялото си съзнание отправим към светците горещи молитви с нашите най-силни желания, те наистина се сбъдват. И това го доказват хилядите факти. Учени правят редица изследвания, свързани с този феномен, и самите те се убеждават, че вярата действително има силата да лекува.

Многобройни научни изследвания са извършили оценка на терапевтичните ефекти, които вярата има. Като цяло, изследванията показват, че при хората, които се молят редовно, вероятността да се разболеят е по-малка, а тези които го правят редовно, се възстановяват по-бързо.

Когато вярваме в доброто, в красотата, в съзидателната сила на любовта и чистотата, ние сме изпълнени с искрена обич към околния свят, към всеки един човек от близкото и далечно обкръжение, ние отправяме положителна енергия към целия свят. Тя рефлектира в другите и отново се връща към нас с още по-голяма сила. Когато вярваме и преодоляваме предизвикателствата и приемаме нещата от живота с ведрина и вътрешна хармония, ние даряваме на себе си сърце, изпълнено с благоговение и благодарност.

Вярата е трансмисия към по-високо енергийно равнище, в което самозаблудите на егото стихват, човек намира умиротворението, което винаги е търсел, и което неизменно води със себе си здравето.

Доказано е още, че хората, които се молят и вярват, показват далеч по-ниска склонност към депресия и самоубийства.

За да не бъдем голословни, ще дадем пример. Изследвания, проведени над жени, възстановяващи се след операция по повод бедрена фрактура, които силно вярвали в целебната сила на молитвата и самите те я прилагали ежедневно, били в състояние да ходят на по-големи разстояния след напускане на болницата. Впоследствие те се радвали на един по-подвижен, благополучен и дълголетен живот. В друго проучване, финансирано от Националния институт по здравеопазване в САЩ, изследователите открили, че хората, които присъстват на религиозни служби най-малко веднъж седмично, молят се поне веднъж дневно или изучават Библията, са с 40% по-малко податливи на риск от високо кръвно налягане, отколкото тези, които са атеисти.

Затова, нека да съберем длани и да се помолим за всичко онова, което искаме да ни се случи. Защото днес е празник, в който чудесата стават реалност, а желанията се сбъдват!