Днес светът празнува. Някои Цветница, други Великден, а трети рождения ден на кралица Елизабет Втора.

Нейно Величество се ражда на 21-ви април 1926 г. точно в 2.40 ч. през нощта. Тя е първото дете на херцозите на Йорк, за което никой никога не е предполагал, че ще управлява Великобритания в продължение на десетилетия. Тя става пряк наследник на трона, след като чичо ѝ Едуард VIII абдикира. След тази грандиозна промяна, Елизабет е кралица вече цели 67 години, а днес празнува 93-ия си рожден ден.

Очарователната дама посрещна празника си още призори в храма "Сейнт Джордж" за празничната великденска служба. Кралството отбелязва рождения ден на кралицата два пъти в годината, като вторият е в началото на юни.

От няколко часа насам Елизабет получава куп благопожелания от цял свят и разбира се, Меган и Хари не пропуснаха да я поздравят. Те го направиха в официалния си профил в Инстаграм с думите:

"Честит рожден ден, Ваше височество, бабо! Желаем ти това да бъде най-хубавият ти ден".

Кралица Елизабет е истинска късметлийка, тъй като се радва на чудесно здраве и е най-дълго управляващият владетел в света. Нейният любим принц Филип също е до нея вече цели 71 г. Елизабет го описва като който тя описва като „моята сила и опора“.



За кралицата може да се каже, че „въплъщава историята на 20 век“, смята историкът Кейт Уилямс. Елизабет, която рядко може да бъде видяна без шапка и чанта – нейните запазени марки - се е срещала с някои от най-значимите фигури през последните десетилетия – от първия индийски премиер Джавахарлал Неру до японския император Хирохито, а иконата на южноафриканския апартейд Нелсън Мандела я нарича „моята приятелка“. В същото време нейното управление обхваща в себе си паметни моменти от историята като строежа и бутането на Берлинската стена. За годините си на трона тя става свидетел и на рухването на викторианската Британската империя до само няколко останали парчета от нея. Въпреки това дори и в най-отдалечените краища на света „когато хората говорят за кралицата, почти винаги имат предвид нашата кралица“, казва Джон Мейджър – един от 12-те премиери на Великобритания, заемали поста по време на нейното управление.

У дома династията Уиндзор оцелява насред трусовете през 90-те с кралските разводи и смъртта на принцеса Даяна, като в същото време печели цяло едно ново поколение от привърженици заради своите млади наследници принц Уилям, неговата съпруга Кейт, принц Хари и любимата му Меган.

През времето на своето управление Елизабет е посетила 117 държави, позирала е за 139 портрета и е изнасяла хиляди речи, въпреки че нито веднъж не е давала интервю. Нейният личен живот остава мистерия, с изключение на любовта й към кучета (през годините тя притежава над 30 коргита) и конете.

Честит рожден ден, Елизабет Втора!

Четете още: Адел се развежда