Намерението на принц Хари и съпругата му Меган Маркъл да заживеят нормален живот, независим от кралския етикет и задължения, разчитайки за доходите си единствено на себе си, е безспорен прецедент в историята на кралската фамилия. Но прецедент, силно напомнящ на една друга романтична история, в която един крал се отказа от властта в името на любовта.

Уолис Симпсън – жената, заради която крал Едуард VIII слезе от трона, отваряйки път към властта на брат си Джордж VI, а оттам и на племенницата си – сегашната кралица Елизабет II, също беше разведена американка, омъжила се за член на кралското семейство. Съдбата ѝ обаче бе коренно противоположна на тази на харизматичната Меган Маркъл. Животът на тези жени е най-яркото свидетелство за това какви промени са настъпили в британското общество днес – и в дома Уиндзор – по време на управлението на последните двама монарси.

Впрочем, след като Джордж VI се възкачва на престола на Великобритания, под натиска на кабинета той бива принуден да лиши Уолис от всичко, в това число дори и от полагащата ѝ се титла херцогиня. Кралица Елизабет II обаче никога няма да забрави, че дължи съдбата си именно на една голяма любов, заради която чичо ѝ се отказва от трона. След смъртта на абдикиралия монарх през 1972 г. племенницата му проявява изключително благородство и започва да плаща всички сметки на неговата жена, която се парализира през последните 8 години от живота си.

Само преди броени часове 92-годишната кралица за пореден път доказа, че е готова на всичко, за да подкрепи едно решение, направено от двама кралски членове, които се обичат. Заявлението ѝ след свиканото преди два дни спешно съвещание по повод намерението на внука ѝ принц Хари и съпругата му да се оттеглят от кралските си задължения, е красноречиво. Тя дава „картбланш“ на младите да продължат семейния си живот далеч от светлините на прожекторите.

Медиите обаче като че ли не обърнаха внимание толкова на благородния жест на кралицата, която спокойно можеше да забрани всякакви своеволия от страна на Хари и Меган. За сметка на това акцентираха върху вероятността между двамата да са възникнали противоречия – предвестник на евентуално прекратяване на брака.

А и фактът, че в момента Меган и Хари са далеч един от друг, разделени от двете страни на океана, допълнително налива масло в огъня на жълтата преса, давайки повод на една нова мълва в пространството – именно, че двамата са пред развод. А таблоидите само това и чакат.


Задава ли се раздяла между Меган и Хари, се питат те, припомняйки, че херцогинята на Съсекс избяга от Острова миналата седмица, след като буквално разкъса кралското семейство. Междувременно остави принц Хари сам да се справя с цялата ситуация, поставяйки го в неудобно положение.

Та според плъзналите слухове положението в дома на семейство Съсекс не било никак розово. Свободолюбивата бивша американска актриса бързо била осъзнала, че да е омъжена за принц не е като приказната история за Пепеляшка. А напротив – че новата ѝ роля ще изпълни живота ѝ с множество ангажименти и отговорности. На новоизлюпената принцеса й се наложило да разбере, че ще трябва да се съобразява с редица правила, както и с факта, че тук тя е безгласна буква, едно формално присъстващо лице без право на мнение. А това, според таблоиди и наблюдатели, далеч не се понравило на амбициозната Меган, отразявайки се негативно дори на брака ѝ с принц Хари. Ето защо в момента двамата не са един до друг, смятат те.



Факт - към днешна дата херцозите са разделени, а придворни споделят, че вече има напрежение и между тях двамата. По време на официална благотворителна вечер миналата година Хари се появил без Меган, а на въпросите къде е съпругата му, намусено отговарял: "У дома със сина ни, където е мястото ѝ. И където трябваше да бъда и аз очевидно". Тогава гостите отдали лошото му настроение на адаптирането му към новия живот на родител, но свидетели твърдят, че e имало и други подобни случаи на напрежение между двамата, пише "Дейли мейл".

Меган Маркъл очевидно е обсебена от идеята да се върне към старото си поприще – киното, гадаят журналисти и близки до двойката. От самото начало на живота си в кралския двор тя чупеше стереотип след стереотип, демонстрирайки характер на една свободомислеща и смела жена, припомнят те.



Близки до Маркъл пък шушукат, че тя никак не обичала живота в Англия, което направо съсипвало душата на принца, който е влюбен в родината си и е много близък c баба си – кралица Елизабет II. "Зa Хари да напусне дома би било много тежко преживяване. Ho той обожава сина си Арчи и държи на семейството cи. Затова е готов на тази трудна стъпка. Въпреки че това ще го съсипе. Разбирате ли, той се разкъсва между силната си привързаност към семейството си в кралския двор и любовта към детето и съпругата си. He знам колко дългo ще издържи така", коментира Александра Шулман, известен британски журналист, пред „Дейли мейл“, намеквайки, че двамата рано или късно ще стигнат до развод.

Дали това наистина е така, или всичко е просто с цел търсене на сензация, или както по нашенски обичаме да казваме - "под вола теле", бъдещето ще покаже.

Четете още: Всяка кралица има нужда от една Меган Маркъл, която да я сложи на мястото ѝ