Мистерията се разплита: Запознайте се с първия човек, болен от коронавирус в света

В края на 2019 г. в град Ухан, Централен Китай, бе идентифициран коронавирус, наречен SARS-CoV-2. Това стана, след като без ясни причини през декември хора развиха пневмония, неповлияваща се от известните методи за лечение. За огнище на епидемията бе посочен хранителен пазар в Ухан. Откриха се и свидетества за предаване на вируса от човек на човек. Скорост на разпространението си вирусът набра през януари 2020 г. Учените се впуснаха в издирването на нулевия пациент, но така и не го откриха. До днес.

Преди часове изтече информация кой е той. Според документи по разследването става дума за 57-годишната Вей Гуиксан, която продавала скариди на пазара.



Жената е живеела в апартамент под наем на около 500 метра от пазара, пише "Уол Стрийт Джърнъл". На 11 декември Вей развила треска, последвана от чувство на умора. Не се е притеснила, тъй като по думите ѝ всяка година била спохождана от обичайния грип, който дори я карал да се чувства още по-изтощена. Когато влязла в болницата, за да изследват състоянието ѝ, била изненадана от големия брой хора, наредени пред вратите на клиниката. Предписали ѝ хапчета и инжекции.

Гуиксан продължила да работи, като ходела на пазара, надявайки се, че симптомите ще отминат. Състоянието ѝ обаче започнало да се влошава още повече. Силите ѝ я напуснали и започнала да я мъчи тежка кашлица.


Разтревожена от случващото се с нея, Вей посетила друга по-голяма болница. Там научила, че не е единствената със същите симптоми. Имало още 26 пациенти, потърсили помощ заради същите оплаквания като нейните. 24 от тях са били от града. Всички те били диагностицирани с нов вид коронавирус, непознат до този момент на науката.

За това обаче Вей научава дни по-късно от изявление на Здравната комисия в Ухан от 31 декември 2019 г. До онзи момент е нямало данни, че COVID-19 може да се предава от човек на човек. В крайна сметка жената се оказва сред късметлиите, които успешно се възстановили от болестта.

Малко след като новината плъзна из медийното пространство обаче, се появиха и други данни, поставящи под съмнение нейната достоверност. С това мистерията около нулевият пациент се заплита още повече.

Вей Гуиксан в действителност е първата с положителна проба от хранителния пазар в Ухан. Но според информация, споделена от лекар пред ВВС, още на 1 декември е бил регистриран пациент със симптомите на коронавируса - това е 70-годишен пенсионер, чието име не се споменава. За него се посочва, че не бил посещавал пазара.


Според новини в китайската преса пък друг мъж е проявил симптомите още по-рано - на 17 ноември. Това са цели 7 седмици преди оповестяването на първата положителна проба за коронавирус.

Други сведения, непубликувани към момента, пък сочат, че поне 266 човека са били констатирани като заразени преди 31 декември. Тогава именно излезе и шокиращата информация, че китайските власти са наказали лекари, разпространили новината за вирус от ново поколение.

Четете още: Карантина в Италия до 31-ви юли? Ето колко ще трае изолацията в отделните страни в Европа