На днешния ден преди 56 г. на бял свят се появява изключителната Джанет Джексън. Тя е една от трите сестри на легендарния Майкъл Джексън и е най-малкото дете на великото музикантско семейство. Днес Джанет е едно от най-големите лица в шоубизнеса и един от най-добре продаваните артисти в света.

Чаровната дама прави дебюта си на сцена през април 1974 г., а две години по-късно получава и първата си роля в семейното телевизионно шоу. След това има и още няколко изяви в сериалите „Good Times” и „A New Kind Of Family”.

Джанет винаги е имала подкрепата на брат си Майкъл, благодарение на което през 1982 г. тя дори успява да издаде първия си албум. Във всички видеоклипове и сценични изяви на Джанет ясно проличава стилът на семейство Джексън – динамични песни и много танци. Следващите албуми на певицата се радват на огромен интерес и милиони продажби. Джанет е във вихъра на славата си, когато започва първото си голямо турне през 1990 г.



През 1993 г. певицата дебютира в киното с ролята си във филма „Поетичната Джъстис“. В лентата Джанет си партнира с легендарния рапър Тупак. Въпреки че отзивите за филма не са блестящи, Джаксън получава номинация за „Оскар“, заради изпълнението си на саундтрака „Again”.

Две години по-късно Джанет най-накрая записва дует с брат си Майкъл, който носи името „Scream”, а видеоклипът към песента е най-скъпият в историята.

Но ако мислите, че професионалният живот на Джанет е интересен, то сме длъжни да ви споделим, че в личен план също не й е скучно. Когато е само на 18 г. се влюбва лудо в Джеймс Дъбардж, който е член на бандата DeBarge. Страстта помежду им е толкова силна, че двамата забягват и не след дълго се женят. След по-малко от година бракът е анулиран.

Джанет не остава свободна за дълго и през 1991 г. се омъжва тайно за дългогодишния си бизнес партньор Рене Елизондо. Този съюз е по-продължителен, но не и безкраен. През 1999 г. двамата слагат край и се развеждат.

През 2001 г. Джанет започва връзка с продуцента Джармейнн Дюпри, но и с него се разделя. През 2012 г. тя се омъжва за катарския бизнесмен Уисам ал Мана, от когото роди и първото си дете. Връзката между Джексън и Уисам бе интересна за медиите и дори се носеха слухове, че ревнивият арабин искал от Джанет да излиза само забулена от вкъщи.

Бракът им не провървя, двамата се разделиха скоро след раждането на сина им Ейса ал Мана. И въпреки че певицата роди първото си дете на 50-годишна възраст, тя много бързо се върна във форма и събуди искреното възхищение на мнозина.

Несъмнено Джанет успя да създаде история с изпълнението си на полувремето на Super Bowl през 2004 г. заедно с Джъстин Тимбърлейк. Тогава двамата скандализираха света, неволно или нарочно, като Джъстин разголи зърното на Джанет. В последствие певицата не се появи на тогавашните награди „Грами“ и се отказа от участието си в телевизионен проект.

Няма как да не споменем и най-драматичното събитие в живота на Джанет и семейство Джексън. На 25-и юни 2009 г. обичаният Майкъл получи сърдечен арест и почина в дома си. В следващите дни светът потъна в скръб, а в семейството се заражда спор относно наследството, което кралят на попа остави след себе си.

По случай рождения ден на Джанет ще ви споделим някои от нейните цитати:{*}

„Много хора, които започват да работят от ранна възраст, никога не порастват, защото не са имали възможността да бъдат деца. Поради тази причина те не спират да правят глупави и детински неща.“

„Винаги съм била бебето в семейството и съм много щастлива така.“

„Във всекиго виждам конкуренция.“

„Ако не бях станала певица, вероятно щях да съм счетоводител.“

„Не е нужно да изпитвате болка, за да запазите спомените.“

Четете още: От бездомна майка до милионерка