Автор
Весела Георгиева

Мръсен, по-мръсен, най-мръсен! Въздухът в столицата е в топ 10 на най-мръсните в света

Расте, но не старее. Любимата ни столица през последните години май няма много поводи за радост и гордост. Освен този, че става все по-населена. Но и все по-мръсна.

София е на девето място в топ 10 на най-големи градове или столици с най-лошо качество на въздух в света.

View post on Instagram
 

Това отдавна е спряло да ни прави впечатление. А не трябва. Защото нали искаме да сме здрави, да привличаме туристи, да отглеждаме децата си в приятна среда?

View post on Instagram
 

Мръсният въздух причинява алергичен ринит, например. И това е най-малкото...

В България всяка година над 8500 души умират преждевременно от заболявания, причинени от замърсяването на въздуха, сочи статистиката.

View post on Instagram
 

Мръсният въздух е не само една от сериозните причини за смърт и редица тежки заболявания, но и лоша визитна картичка пред останалия свят.

Освен че дишаме мръсен въздух и това погубва здравето ни - нашето и на децата ни, държавата ни ще бъде и осъдена - за втори път от съда в Люксембург, заради мръсния въздух. Това заяви по време на посещението си в Русе министърът на околната среда и водите Борислав Сандов. Санкциите ще бъдат в размер от 10 милиона до 20 милиона лева годишно... Найс, а?

Дали е време за промяна? Отдавна. Но тя няма да се случи, ако не настояваме общината да инвестира средства в екомощности. И не става въпрос само за автобусите и автомобилите, за пакингите, достъпът до средата, парковете. Да сте видяли в някой от новите квартали да има зелени площи? Аз не. Има сгради. Сгради до сгради върху сгради. Но няма нито паркове, нито градини, няма водни площи, които също са фактор за чист въздух, няма обособени места за отдих и спорт. Да, в същата тази столица, която претендира да е световна столица на спорта, няма нито спортни площадки, нито игрища, нищо. Само строежи. Е, така не става. Нужна е промяна. Нужно е планиране - в средствата за отопление, в средата, в средствата за придвижване. Пари има, но трябва да има и желание. Дано скоро видим промяна!