Автор
Woman.bg

Мъжът ми не спира да играе на телефона! Как да си го върна?

Светът се върти много по-бързо, отколкото можем да понесем. Ставаме рано, отиваме на работа, прибираме се, вечеряме и заспиваме. Почти не ни остава време за пълноценна комуникация, дори за секс. Много двойки се превръщат в съквартиранти, а тези, които съжителстват от повече време, не опитват да възродят искрата помежду си. Предпочитат да заместят погледа на половинката с екрана на телефона и на лаптопа, а тя трябва да се примири, че в това няма нищо нередно. Точно такъв е случаят, който ни подтикна да обърнем повече внимание на този проблем.

Млада дама решава да потърси помощта на психолог, защото мъжът ѝ е пленен от компютърните игри. Ето какво споделя тя:



„Със съпруга ми сме женени от година и половина и имаме малко дете. Всяка вечер, когато прекарваме време заедно, той не спира да играе онлайн игри на телефона, сякаш не съществувам. А на мен много ми се иска да общуваме, да си говорим. Опитвала съм се да се справя с този проблем: четох много статии, книги, говорила съм си с приятелки за това, но нищо не помага. Опитвала съм се и да му кажа, че това изобщо не ми харесва и не виждам смисъл да го правя за хиляден път отново. Как да си върна мъжа обратно?“, Е.

Отговорът на психолога:

„Проблемът е в душата на съпруга ви. Ако този интерес към комютърните игри е провокиран от скоро в него, то вероятно той се бори с някаква тъга или изживява тежък момент, може би страда от вътрешно противоречие. Определено има нещо, което го притеснява.

Освен това, при вас има промяна в ролите. В момента вие сте като майка за съпруга си, която се опитва да го откаже от вреден навик и да му наложи условия. Това е съвсем нормално, когато не усещате присъствието на мъжа си пълноценно. Бавно и постепенно вие се превръщате в главата на семейството.



Ако любимият ви човек е около 40-годишен, то е много вероятно и това да е начало на криза на средната възраст. Това е моментът, в който той си дава сметка за някои неща в живота и може би се притеснява, че не е успял да постигне всичко, което иска. В такива случаи много жени намират отдушник във виртуалното пространство, в алкохола или в странични любовни афери.

Какво можете да направите вие?

Първо се опитайте да помогнете на мъжа си, разговаряйте с него, потрудете се да върнете позицията си на жена, на половинката, за която той трябва да се грижи. За да може самочувствието му и мъжествеността да се върнат отново. Бъдете открити, не търсете помощ отвън. Не говорете с него така, сякаш всичко е провалено, а го попитайте какво се случва в душата му и какво можете да направите за него.

Преди да започнете разговора, седнете и напишете на един лист всичко, което ви притеснява и формулирайте въпросите си, ще ви бъде много по-лесно. Не го обвинявайте, изобщо не търсете вина. Започвайте изреченията си с: „Бих искала да...“, „Много би ми харесало...“, „Ще бъда щастлива, ако...“.

Обяснете му разбираемо, че чувствате тревога и притеснение, провокирайте в него желанието да ви съчувства. Дайте му възможност да изкаже това, което тежи на душата му.

Говорете в множествено число, защото сте екип. Например попитайте го: „Какво можем да направим още, за да потръгне връзката ни отново?“. Нека в разговора ви присъства отборният дух.

Предложете му да потърсите професионална помощ, посетете терапевт. Но преди всичко не забравяйте да бъдете откровени един с друг“, психолог Саша Строгонова.