Наесен ни затварят отново? СЗО са категорични - идва 2-ра вълна!

Пандемията от нестихващия коронавирус не показва сезонен характер! Това заявиха от Световната здравна организация и предупредиха, че ако здравните власти във всяка една страна по света не вземат необходимите мерки, втората вълна е непредотвратима.

Броят на заразените в световен мащаб е надхвърлил 20 милиона. Тревожно расте и броят на държавите в Европа и по света, които отчитат ръст на заразените. В Австралия броят на заболелите намалява, но страната отбелязва рязък скок в нивото на смъртността.

Към момента най-засегнати от Ковид-19 са САЩ, Бразилия и Индия. В Гърция броят на заразените и на хората в тежко състояние значително се е увеличил през изминалата седмица – повод властите днес да предприемат незабавно актуализиране на рестрикциите там.

Преди броени дни заради скок на случаите нови мерки срещу коронавируса наложи Англия, като забрани срещи между хора, които не живеят в едно и също домакинство.

Разпространението на новия коронавирус се ускорява и във Финландия – страната, която засега все още има най-ниската честота на заболеваемост в Европа. Осезаемият ръст на случаите в нея обаче изправи властите на нокти. "Ситуацията е изключително деликатна", каза на пресконференция в Хелзинки стратегическият директор на здравното министерство Лийза-Мария и добави, че "е започнал някакъв вид втори етап". "Дали можем да очакваме по-малка вълна или по-голяма вълна зависи от това как реагираме", каза тя. Според новите оценки честотата на възпроизвеждане на вируса се е повишила над 1 до между 1,1 и 1,4%.

Съседните Норвегия и Дания също имат проблем с новите случаи през последните седмици.

У нас пък – напротив, няма изгледи противоепидемичните мерките да се затягат скоро. Епидемията е под контрол и на този етап извънредно положение не се налагало. В това ни увериха преди дни здравният министър и щаба след среща при премиера Бойко Борисов.

Дали това затишие и неглижиране на ситуацията обаче няма да ни донесе лоши изненади, скоро ще разберем.

Четете още: Ще има или не втора вълна на вируса? На кого, за Бога, да вярваме: на СЗО или на лекарите в България