Автор
Woman.bg

Най-накрая разбрахме... Защо французойките не напълняват

Френската кухня се слави с разнообразието си от калорични ястия, но французойките винаги са се отличавали със стройна фигура. Тайната им ни разкрива бившата генерална директорка на американския филиал на компания „Veuve Clicquot“ Мирей Гилиано в своята книга „Защо французойките не напълняват“.

„Долу диетите! Нито идеологиите, нито технологиите ще ви помогнат. На вас ви трябва това, което имат фрацузойките – хармонично и изпитано от времето отношение към храненето и към живота. Решаващ аргумент против радикалните методи за отслабване е, че те пренебрегват особеностите на индивидуалния ви метаболизъм. Подробните инструкции за отслабване обикновено се пишат от мъже – а мъжете рядко се сещат, че женската физиология е нещо специално. Женският метаболизъм се променя с възрастта – 25-годишната жена се бори с наднорменото тегло по различен начин от една дама на 45“, пояснява Гилиано. „Французойките „ядат с главата си“ и не стават от трапезата с чувство за натъпкан стомах или вина“.

View post on Instagram
 


По думите на Мирей основният принцип на хранене на французойките е, че те умеят да контролират апетита си и да избират как, кога и от какво да се въздържат. Гилиано твърди, че само така можем да постигнем „зравословно тегло“, с което да се чувстваме комфортно. „Теглото ни в килограми през различните периоди от живота ни се променя, но неизменно трябва да запазим доза нарцисизъм и хедонистична нагласа – двете неща не са чак толкова лоши и не се изключват едно друго“, твърди Мирей.

Как да преминете към „френска“ система на хранене?

Първи етап – дневник на храненето

Първо трябва да разберете кои са вашите „вредители“ – продуктите, които консумирате в по-големи количества от нужното. За целта в продължение на три седмици записвайте всичко, което сте изяли, с бележки за приблизителния размер на порциите, мястото и времето на ядене. Не е нужно да броите калориите – французойките изобщо не се замислят за калории.

Втори етап – определяне и изолация на „вредителите“

Като анализирате своя дневник на храненето, ще разберете консумацията на кои продукти ще е добре да намалите – именно да намалите, а не да спрете напълно. Обърнете особено внимание на шоколада, тестените изделия и мазните храни. Постарайте се постепенно да ограничавате консумацията им или да им намерите алтернатива.

Позволявайте си глезотии през уикенда. По-добре да се отпуснете в събота, а в неделя отново да се настроите за своята хранителна програма, за да потръгне гладко идната седмица. Позволявайки си нещо от „вредителите“, се откажете от нещо друго или увеличете физическата активност, за да компенсирате ефекта. Например, направете си на следващия ден половин час по-дълга разходка. „Щом разберете какво ви доставя най-голямо удоволствие, ще осъзнаете и най-добрия начин да компенсирате това“, уверява ни Мирей. „Не е хубаво да ядете пица три поредни дена, но и три часа във фитнеса в неделя са твърде много“.

За да подготвите организма си за преминаване към новата система на хранене, Гилиано ви съветва да започнете с уикенди на „вълшебна“ лучена супа. Яжте супата сутри, одеб и вечер през целия уикенд, чак до неделната вечеря. Тогава можете да си позволите 100-200 гр. месо или риба със зеленчуци, приготвени с краве масло или зехтин, както и малко плодове.

Вълшебна лучена супа

Съставки:
900 гр. праз лук

Приготвяне:
Почистете и измийте праза. Отрежете зелените стръкове, оставяйки сямо белите и светлозелени части. Сложете лука в голяма тенджера и го залейте с вода. Оставете супата да кипне и я варете без капак 20-30 минути. Прецедете течността в отделен съд, а праза прехвърлете в купа. Пийте бульона (със стайна температура или претоплен) по една чаша на всеки 2-3 часа. Можете да ядете по половин чаша варен праз с няколко капки лимонов сок и зехтин на закуска, обяд и вечеря – или когато огладнеете.

Трети етап – стабилизация

Колкото и парадоксално да звучи това, на този етап можете да си позволите повече „глезотии“, отколкото на предишния. Най-важното е да не забравяте за баланса. „Строгостта е майка на неуспеха. Вашето съзнание ще се разбунтува срещу всяка програма, възприемаща се като наказание“, казва Мирей. „Отказвайки се от скъпата на сърцето ви чаша вино на обяд или от кроасана на закуска, няма да можете да се залъгвате дълго – организмът ви рано или късно ще ви отмъсти“.

View post on Instagram
 


Четвърти етап – целият ви останал живот

„Сега вашият начин на живот и на хранене отговаря на вашите вкусове и на метаболизма ви, пасва ви като класически костюм на Chanel и ще остане с вас завинаги, променяйки се минимално през годините“, твърди Мирей Гилиано. „Да се научиш да се храниш правилно е като да научиш чужд език, идеален резултат ще получите, само ако се потопите в нужната среда“.

Основни принципи на хранене на французойките:

* Продуктите се купуват на пазара, а не в супермаркета. Най-важното е качеството.
* Пазарувайте по няколко пъти седмично, подчинявайки се на режима си на хранене, а не на глада.
* Разнообразявайте храненето си според сезона. Яжте свежи и сезонни плодове и зеленчуци.
* Гответе у дома и избягвайте полуфабрикатите.
* Яжте на малки порции.
* Ако не ви остава време за закуска, вземете си закуската със себе си, а вечерята превърнете в истинска трапеза.
* Яжте, без да бързате, на маса. Дъвчете бавно, дори ако поначало това ви се стори леко театрално.
* По време на хранене не се разсейвайте с телевизия, книги или смартфон. Мислете само за храната и й се насладете.
* Два пъти на ден яжте домашно кисело мляко като десерт, на закуска или между храненията.
* Пийте много вода.
* Не е нужно да отказвате виното, но не пийте повече от две чаши на ден.
* Не дръжте у дома си вредна храна, за да избегнете изкушението.
* Поглезвайте се от време на време.

„Гастрономичната скука води до нездравословно хранене. Без импровизации и експерименти със сигурност ще станете заложници на хранителната рутина, а тя е също толкова отвратителна, колкото рутината в личния живот“.