Автор
Антония Михайлова

Най-порочните жени в историята на човечеството

Порокът и страстта към секса и разгулния начин на живот не е от вчера. В плен на плътските удоволствия попадали както мъже, така и жени. Знатното потекло далеч не било пречка, а дори напротив - помагало на дамите в миналото да превръщат и най-похотливите си еротични фантазии в реалност.

1. Клеопатра (69-30 г. пр. Хр.)

Знаменитата Клеопатра VII, за която няма човек, който да не е чувал, била известна с неземната си красота и мощното си влияние над мъжете. Дъщерята на Птолемей XII е едва 17-годишна, когато става фараон. Първоначално тя е регент на брат си Птолемей XIII, който тогава е само на 10 години. В името на династията група висши съветници прогонват Клеопатра и тя е принудена да напусне страната през 49 г. пр. Хр. За да си върне престола, тя търси помощта на Рим. Така, благодарение на подкрепата на римския пълководец Юлий Цезар, на когото тя става любовница, тя събира мощна армия, която повежда срещу силите на брат си. След победата поема управлението на Египет. След като Цезар е убит, Клеопатра се съюзява с Марк Антоний, който силно се влюбва в нея. След тежко и жестоко поражение Клеопатра и Марк Антоний се самоубиват, след което Египет пада под римска власт. Според някои историци Клеопатра не е била онази красавица, за която всички пишат и разказват. Те твърдят, че разковничето на изкусителната й сила над мъжете се криело най-вече в лекия й нрав.

2. Валерия Месалина (17– 48 г. сл. Хр.)

Месалина, художник: Ханс Макарт

Съпругата на римския император Клавдий, известна още като "императрицата на разврата" - Месалина, всяка нощ напускала императорското легло, за да спи с всеки срещнат римски легионер. Ненаситната й страст към секса била толкова огромна, че тя създала цял публичен дом, в който организирала оргии. На пороците и нравствените качества на Месалина Тацит отделя особено място в един от своите исторически очерци.

3. Джована I Анжуйска Неаполитанска (1328 – 1382)

Бокачо чете „Декамерон“ на неаполитанската кралица, художник: Гюстав Вапер

Кралица Джована Анжуйска била известна със страстта си към секса с няколко партньори едновременно. Тя редовно викала в стаята си мъже и жени, с които влизала в сексуален контакт. Още когато била на 17 години, при нея идвал самият Бокачо, който й четял на глас пренаситения с еротика „Декамерон“. Според историците именно този факт е повлиял на повишения интерес на Неаполитанска към плътските удоволствия.

4. Императрица Елисавета Петровна (1709 – 1762)

Портрет на Елисавета Петровна, художник: Шарл-Андре ван Лоо

Още преди да се възкачи на престола, Елисавета Петровна се прочула със свободния си нрав. В леглото й утеха намирали всякакви мъже, независимо от поста и положението им в обществото - слуги, войници, пажове, музиканти и други. В определен период от живота си тя дори настанила в двореца си четирима свои любовници, като ги редувала всяка вечер.

5. Мадам Дьо Помпадур (1721 – 1764)

Мадам Дьо Помпадур, художник: Франсоа Буше

Маркиза Дьо Помпадур е известна дори и за хората, които слабо познават историята. Защото това е жената, която успява в продължение на почти 20 години да запази статута си на официална фаворитка и любима куртизанка на френския крал и неофициално да е най-влиятелната дама в държавата. Пет години след началото на авантюрата страстта на Луи XV към женското във фаворитката му вече е изтляла. Но връзката между двамата не прекъсва. Познавайки похотливия нрав на краля, маркизата му организира срещи с млади момичета, внимателно подбирайки ги така, че да не представляват заплаха за нейните позиции. В кралската спалня на Луи попадат красиви, но не много умни и амбициозни девойки, които нямат никакви шансове да заемат мястото на официална кралска метреса. Говори се, че дори тя взимала участие в оргиите, които лично организирала.

6. Екатерина II Велика (1729 – 1796)

Портрет на Екатерина II, художник: Фьодор Рокотов

Управлението на Екатерина II е белязано с толкова много скандали на тема секс, че едва ли ще ни стигне мястото тук да ви разкажем за всичките. Още през младите й години количеството на постоянните й любовници прехвърляло над 30, а с времето сексуалният й апетит все повече нараствал. Тя имала репутация на покровителка на изкуствата, литературата и образованието, но също така била известна с дванадесетте си добре документирани любовни афери, няколкото извънбрачни деца и с ексцентричните си жестове, като например подаряването на 1000 крепостни селяни на един от любовниците си. Близо 150 години след смъртта на Екатерина Велика, в края на Втората световна война, през 1941 г. германски войници се натъкват на една твърде любопитна тайна стая, докато проучват Гатчинския дворец, недалеч от Санкт Петербург. Тя е пълна с еротично изкуство, дървени фалоси и множество меко казано непристойни мебели. Сред тях са маса, поддържана от четири еректирали фалоса и стол с дърворезби, изобразяващи пениси и вагини.

7. Мадам дьо Бари (1743 – 1793)

Портрет на Мадам дьо Бари, художник: Елизабет Виже-Льо Брюн

Манастирската килия, в която била изпратена от родителите си, никак не се понравила на Дьо Бари. Ето защо не след дълго непокорното 13-годишно момиче избягало в Париж. В столицата на Франция Мари била принудена да се отдаде на проституция и станала модел. Един от клиентите й - Граф Дьо Бари, измъкнал развратницата от улицата и я завел в замъка си. След като направил грешката да се похвали с нея на Людовик ХV, красавицата неусетно се озовала в обятията на краля, за да се превърне в една от най-известните куртизанки на света.

8. Графиня Мария Салтикова (1807 – 1845)

Портрет на Мария Салтикова-Поточка (с мандолината) и сестра й София Шувалова, в компанията на египтянка, художник: Орест Адамович Кипренски

Мария Александровна Салтикова била колкото красива, толкова и развратна. Светската дама е била омъжена за граф Поточка, но не можела да се откаже толкова лесно от страстта си към ласките на повече мъже. Особено си падала по мъже във войнишка униформа и често посещавала казармите, като прекарвала цялото си свободно време в компанията на любовниците си. За да се промъкне в камерите на гранадините, тя дори се преобличала в мъжки дрехи.

9. Гала Дали (1894 – 1982)

"Галарина", художник: Салвадор Дали

Гала Дали - съпругата на Салвадор Дали, била истинска муза в очите на съпруга си. Той възприемал половинката си за най-великото си вдъхновение, без което изкуството би било немислимо. Може би всичко се крие в разкрепостения й характер, смятат биографите. Родената като Елена Дякова била известна със свободния си нрав и с неутолимата си жажда към мъжете. Тя не променила своите пристрастия дори след брака си с гения. Дали позволявал на съпругата си да избира любовници и дори да съблазнява негови приятели.

Четете още: Най-големите любовници на всички времена