Автор
Весела Георгиева

Намалява застрашително популацията на врабчета, синигери, чинки, сойки, кълвачи

Страната ни е една от най-богатите по разнообразие на птици - над 480 вида живеят у нас, каза за БТА Йорданка Луканова от Българското дружество за защита на птиците. В последните години обаче се наблюдава значително намаляване на популацията на врабчета, синигери, чинки, сойки, кълвачи и др. Такава е тенденцията и в цяла Европа, сочи изследване на екип от учени на Кралското дружество за защита на птиците (RSPB), организацията Bird Life International и Чешкото орнитологично дружество.

Най-голям спад се наблюдава в популацията на домашното врабче, жълтата стърчиопашка, скореца и чучулигата.


Какво застрашава птиците?

Шумът и замърсяването имат най-голямо влияние върху популацията на птиците. Опасни са и високите сгради със стъклени фасади. Те създават илюзията, че пред птиците има небе или дървета, обясни Луканова. За да се избегне фатален сблъсък, от БДЗП препоръчват да се слагат стикери със всякакви цветове и шарки, които да дадат сигнал на птиците, че пред тях има бариера.

Липсата на зелени пространства също допринася за намаляването популацията на птиците. Употребата на пестициди в селското стопанство води до отравяне на животните, отбеляза Луканова. Препаратите водят и до загиване на насекоми, с които се хранят птиците.

View post on Instagram
 

Проблем с птиците е "червена лампа" за хората

Птиците са индикатор за средата, в която живеем, подчерта Луканова. Те и хората са свързани в една обща екосистема - ако има индикации, че нещо с птиците не е наред, то това е "червена лампа", че има риск и за хората, поясни Луканова.

Храненето, наблюдаването на птиците и слушането на тяхната песен е вълнуващо, подчерта Луканова и добави, че отделяйки време да се запознаем с птиците, ще разберем и колко деликатни създания са те.

Помощ за птиците през зимата

През зимата птиците се нуждаят от много мазнини, за да не губят от топлината си и да оцелеят. Затова от БДЗП са организирали кампания "Зрънце любов". С нея призовават хората да закупят или сами да изработят хранилки и къщички за птици. В тях през зимата и ранната пролет може да се оставя храна за птиците.

В студените месеци най-подходящо е на птиците да се дава суров слънчоглед, който е богат на мазнини, както и пшеница и просто. Хлябът не е препоръчителен, обърна внимание Луканова. На птичето му трябва поне една седмица, за да свикне с поставената хранилка. Повече информация за кампанията "Зрънце любов" и как да се помогне на птиците през зимата може да се намери на фейсбук страницата на БДЗП.