Напук на спекулациите Уилям и Хари съпроводиха дядо си по последния му земен път рамо до рамо

Под звуците на военен оркестър в замъка "Уиндзор" започна погребението на принц Филип. По молба преди смъртта на херцога на Единбург прозвучаха пасажи от любими негови произведения.

В двореца влязоха представителни части на всички виводе войски на Обединеното кралство, каквото бе желанието за траурната церемония на съпруга на кралица Елизабет II. Сред тяб бе и военният оркестър на BBC. Принц Филип е бил маршал в британските военновъздушни сили и има свидетелство за правоуправление на 59 самолета.



Със събирането на всички видове войски принц Фили е искал на погребението му да се чества единението на кралството. Желанието му бе изпълнено.

Погребалната процесия потегли от двора на замъка към параклиса "Сейнт Джордж" за погребалната служба. Там шествието бе посрещнато от Кентърберийския архиепископ Джъстин Уелби.



Напук на спекулациите братята принц Уилям и Хари бяха един до друг, докато съпровождаха катафалката по пътя ѝ към параклиса.



Както вчера бе съобщено, всички членове на фамилията, съпровождащи катафалката, бяха облечени не в традиционните военни униформи, а с траурни костюми. На реверите им бяха окачени медалите и отличията им за заслуги през годините на военна служба.



Както вече стана ясно, заради коронавируса церемонията по изпращането на принца се провежда в тесен семеен кръг в замъка "Уиндзор", в който участват едва 30 членове на кралската фамилия. Не само коронавирусът е причина за промяна в протокола за погребението на принц Филип. Самият той е планирал погребението си цели 18 години. Ковчегът му бе поставен в специален зелен джип, в чиято конструкция е участвал самият принц.

Погребението е само четири дни преди рождения ден на кралица Елизабет Втора, която навършва 95 години на 21 април.



Първоначално тялото на принца ще бъде положено в кралската галерия, където са погребани други монарси. След като кралица Елизабет Втора почине, той ще бъде преместен в галерията с нейното семейство.

Припомняме, че херцогът на Единбург почина миналия петък на 99-годишна възраст, два месеца преди 100-ния му рожден ден. Той бе верен спътник и покровител на своята кралица в продължение на повече от седем десетилетия. На 20 ноември 2020 г. Елизабет Втора и принц Филип отбелязаха 73-годишнината от сватбата си.

С погребалната церемония се поставя края на 8-дневния траур във Великобритания.

Четете още: Вижте наследството, което принц Филип остави на кралското семейство