Автор
Woman.bg

Насекомите масово измират. Идва ли краят на света?

По последни данни, изнесени от учените, се наблюдава рекорден спад в броя на насекомите по света.

Изследователи наскоро отчетоха поголовно намаляване на инсектите във всички точки на планетата. Проблем, който ще отприщи драматични промени с апокалиптични размери. Масовото измиране на насекомите ще окаже изключително пагубно въздействие върху цялото човечество, предупреждават още те.

Изводите са от първото глобално научно изследване, позоваващо се на най-добрите налични данни и публикувано в списание Biological Conservation. То обхваща подробните проучвания предимно в Европа и Северна Америка, но също така и някои теренни наблюдения в Австралия, Азия, Бразилия и Южна Африка.

Изследването се базира на резултатите от проучвания от последните 13 години и сочи, че 40% от всички видове насекоми намаляват, като една трета от тях са застрашени от абсолютно изчезване.

Всяка година общият брой на насекомите на Земята намалява с тревожните 2.5%. Ако това явление продължи със същото темпо, това означава, че не е изключено насекомите да изчезнат в края на този век.

В последно време се появяват все по-често публикации за срив на популациите им в Германия и Пуерто Рико (изчезване на 98 % от наземните насекоми за 35 години) и има сериозни признаци, че явлението е глобално. Спадът на популациите на ключови за екосистемите насекоми като пчелите например, е драматичен, особено в развитите страни. Те, както и бръмбарите, изчезват осем пъти по-бързо от бозайниците, птиците или влечугите.


Изчезването на пчелите ще доведе до пълен упадък на земеделието и съответно до глад, предупреждават още учените. Пчелите, опрашващи растенията, са отговорни за всеки трети залък на нашата трапеза, добавят още те. С други думи казано, ако изчезнат тези насекоми, опрашващи определени видове флора, фермерите няма да могат да отглеждат редица култури като ябълки и тикви например. Тук е мястото да припомним и прочутото предупреждение на Алберт Айнщайн, че ако пчелите изчезнат от лицето на Земята, човекът ще ги надживее само с четири години.

Това обаче не е всичко! Оказва се, че не става въпрос само за пчелите или дори за опрашването и хранителните вериги. Измират торните бръмбари, които рециклират биологичните отпадъци и са ключови за формирането на почвите. Същото се случва и с водните кончета, чиито ларви са в основата на екосистемите на много водоеми.

В същото време популацията на насекоми, определяни като вредители, които са се приспособили към живота в градовете, каквито са домашните мухи и хлебарките, отбелязват безпрецедентен прираст.

Каква е връзката между изчезването на насекомите и апокалитичните прогнози за края на света?

Известен факт е, че насекомите, за които се смята, че са поне 17 пъти повече от хората, поддържат естественото равновесие на планетата. Те опрашват около 75% от растенията и участват във формирането на почвите. По-този начин те гарантират генетичното разнообразие и съществуването на множество хранителни вериги. Осигуряват храна за птици, прилепи и дребни бозайници. С ларвите им се хранят риби.

На какво се дължи поголовният спад на насекомите по света?

Причините могат да бъдат от всякакъв род, но всички те са свързани с човешката дейност, като изсичането на горите, масовото използване на пестициди и не на последно място – глобалните промени в климата.

Все пак учените излизат и с успокояващо становище. Въпреки отчетените данни към днешен етап, те не са сигурни дали прогнозата за изчезване на повечето „полезни“ видове насекоми в следващите десетилетия е вярна, тъй като 99% от данните идват от Европа и Сверена Америка. Почти няма изследвания, които да дават картина за ставащото в Африка и Южна Америка.

Разбира се, на мястото на изчезналите видове ще се появят нови, но за да се случи това, трябва да изминат милиони години, поясняват изследователите.

Четете още: 11 животни, които скоро няма да обитават Земята