Автор
Ива Петрова

Не били емоционални! Тази и още 5 заблуди за мъжете, в които трябва да спрем да вярваме

Едно от най-разпространените мнения на жените спрямо мъжете е свързано с това, че господата са лишени от всякаква емоционалност. Всеобщото схващане, че представителите на силния пол са труднодостъпни и студени създания, ограничени откъм чувства и емоции обаче е абсолютно погрешно.

Изследване, публикувано в PsychologyToday, разкрива някои от най-честите митове относно мъжете, които се приемат за чиста монета.

1. Мъжете не са емоционални

Не е лъжа, ако кажем, че мъжете действително умеят да крият майсторски емоциите си на публични места. Те също така обаче често срещат и трудности в изразяване на чувствата си към обекта на своите желания, което поражда заблудата, че са безчувствени.

Психологът Никалс Балаисис споделя, че в практиката си мъжете са му споделяли доста за своите копнежи да изпитват емоции, особено в междуличностните отношения с партньорите, приятелствата и семействата. Въпреки това те често са спирани заради много заучени бариери и стереотипи, които автоматично блокират тези нужди, от типа на „Момчетата никога не плачат“, „Мъжете не трябва да показват емоции“ и т.н.

Предизвикателството често се крие в изразяването и комуникацията на тези копнежи и именно тук мъжете могат да затънат. В много случаи тази потребност от емоционална връзка се запълва чрез други форми - примерно интимен контакт. Ето защо това, което изглежда като сексуален импулс, много често е нужда от емоционална връзка. Сексът може да бъде начин за мъжете да се справят и да отблъснат цяла гама от емоционални предизвикателства - като общата тревожност в работата, семейния стрес, ниското самочувствие и липсата на самоутвърждаване.



2. Мъжете бягат от сериозно интимно обвързване

Истината е, че мъжете жадуват за интимна връзка, но често не намерят правилния подход или думи, с които да поканят, да поискат или да осъществят интимност.

Липсата на такава обаче може да доведе до неизразени прояви на неудовлетвореност, междуличностно отдръпване и раздразнителност, които могат да бъдат отхвърлени само като биологично желание.

Сексът може да бъде единственото място, където мъжете си позволяват да бъдат уязвими или да изпитат близост. Това е мястото, където много мъже изпитват най-високо ниво на самочувствие, жизненост и дори целеустременост. Когато това изчезне и не бъде съобщено, могат да се появят страхове от привързаност. Дали партньорът ми наистина е там за мен? Дали съм обичан или достоен за любов? Достатъчно привлекателен ли съм? Сигурна ли е връзката, или е в риск?

Предизвикателството е да се преведат тези по-дълбоки потребности на езика и да се намерят алтернативни начини за тяхното удовлетворяване. Не се заблуждавайте обаче: Дълбоката нужда от интимност е налице, макар и често да не е достатъчно изразена.

3. Мъжете се интересуват от себе си и мислят само за секс

Всъщност тази заблуда идва от факта, че мъжете смятат, че за да се харесат на една жена, трябва да се представят безупречно в леглото.

Мъжете, в по-голяма степен от жените, разчитат на порнографията за модели на сексуално представяне и задоволителен секс. Мъжете често носят този модел в главите си и измерват представянето си с професионалните мъже порнозвезди.

Този модел подсилва сексуалността, фокусирана върху гениталиите, без емоционални или физиологични предизвикателства или прекъсвания. Специалисти настояват мъжете да се преориентират от мислене за секс, съсредоточен към изпълнението, към секс, ориентиран към удоволствието.

Четете още: Престанете да гоните любовта, тя сама ще ви намери! 5 работещи съвета