Автор
Woman.bg

Не децата вредят на кариерата на жената, а мъжете

Време е да спрем да виним майките за проблемите, причинени от бащите – така смята блогърката Джесика Валенти. Тя описва американската реалност, в която мъжете посвещават на грижите за децата си почти два пъти по-малко време от жените.

Един от най-пагубните митове за майчинството е, че раждането на деца ще съсипе кариерата ви. На нас, жените, постоянно ни се обяснява, че ще трябва да направим избор между работата и децата или пък да балансираме дълги години, съчетавайки едното с другото. Ще разкрия една тайна на онези, които не са твърде заинтересовани да усвоят подобно цирково изкуство – на кариерните и личностните ни постижения пречат не майчинството и децата, а мъжете, които отказват да поемат равна част от задълженията.

Ако мъжете вършеха половината от домакинската работа, повярвайте ми, и ние с вас бихме правили главозамайваща кариера. За целта обаче трябва да се откажем от вредните стереотипи за жертвите, които трябва да направи работещата майка. Време е да заговорим открито за това, че партньорът, отбягващ домашните задължения, ни пречи да постигнем успех.

Да, днешните американски мъже правят повече, отколкото са правили бащите им – посвещават на грижите за детето около 8 часа седмично, което е три пъти повече от стойността през 1965 г. Трябва обаче да отбележим, че тази цифра е по данни на самите мъже, които са склонни да преувеличават. А и „да правят повече“ от предците си не означава да правят достатъчно. Известен прогрес има, но майките все така прекарват в грижи за децата почти два пъти повече време – 14 часа седмично. И не всички грижи могат да се измерят количествено, най-големи усилия изискват умствените грижи. Да кажем, че можете да се разберете кой от вас ще облича детето сутрин и кой ще му приготви закуска за училище. Някой обаче трябва да помни и в кой ден класът ще отиде на екскурзия, а тогава ще трябва да се стегне различен пакет храна. Важно е да се помни и кога е време да се купят нови чаршафи или маратонки. Колко бащи познавате, които безпогрешно да кажат кой номер обувки носи детето им?

Тази „невидима“ и неизмерима работа по правило ляга на плещите на жените, които рядко се замислят доколко това влияе на кариерата им.
Представете си само да не ви се налага повече да държите в главата си списъка за пазаруване или датата на зъболекарския преглед. Колко място ще се освободи за креативна мисъл! За повечето майки възможността да си помислят свободно е истински лукс.

Проучванията показват, че бащите все така имат повече свободно време. Едни го използват за хоби и отдих, други за чистене и грижи за децата. И това отново се отразява пряко на кариерата – известно е, че онези, които повече си почиват и творят, показват по-високи показатели. Добавете към това и „глобите за майчинство“ – на майките им е по-трудно да си намерят работа, отколкото на бездетните жени, при това взимат и по-ниски заплати. Статистиката от 2017 г. показва, че размерът на заплащането на жената е пряко зависим от наличието или отсъствието на деца. При мъжете е обратното – бащите печелят повече. Дискриминацията срещу работещите майки е все така налице, на тях им се налага да полагат неимоверни усилия, за да постигнат поне някакъв кариерен ръст.

Време е да започнем да се борим срещу това. Всички знаят, че мъжете обръщат по-малко внимание на децата, но малцина ги осъждат за това. Продължаваме да чуваме отвсякъде, че на жените им е по-свойствено да се грижат за потомството.

Лично мен не ме радва особено необходимостта да помня, че на дъщеря ми ѝ трябва нов ластик за коса или че са ѝ умалели сандалите. Не ме ощастливяват и преобуванията на памперси и подрязването на детски нокътчета. Но ако ние поемаме напълно отговорността за всичко това, нищо чудно, че когато детето дойде на училище с умалели обувки, неодобрителни погледи получаваме ние, а не бащите.

Време е мъжете да спрат да смятат, че жените поемат по-голямата част от задълженията, просто защото така им харесва. Ние го правим, защото всички очакват това от нас и ще ни осъдят, ако решим да пренебрегнем задълженията си. И най-вече защото е трудно да се намери партньор, който да е готов да поеме половината от работата.

Така че нека спрем да казваме, че майчинството пречи на кариерата на жената.
Проблемът не е в родителството и децата. Не може да има равенство в работата, ако няма равенство и у дома. Не защото жената не може да получи всичко още сега – а просто защото мъжете не са готови да играят при равни условия.