Автор
Ева Лъчезарова

Неда Малчева: Любимите ми карикатури са тези, в които се самиронизирам, искам всички да знаят, че не съм перфектна майка

Неда Малчева е голяма жена - освен че е майка на три деца, което само по себе си е невероятен подвиг, тя е и художник-карикатурист и е способна да те накара да се усмихнеш, дори когато ти е най-криво. Неда е автор на серия от карикатури за майчинството, които успяват да представят изнервящи ситуации от ежедневието в нещо комично, ненатрапчиво и дори разпускащо. Тя е от малкото хора, които могат да те накарат да се смееш с глас на неволите, които те сполитат ежедневно в тоалетната, на улицата или пък на площадката.

Днес ще надникнем в нейното ежедневие на работеща майка с три малки деца, ще се посмеем на воля и накрая ще ви споделим повече за благотворителната кампания "С две сърца за нашите деца", която Неда подкрепя. Ето какво ни сподели тя в едно откровено интервю:

- Здравей, Неда, ще ни разкажеш ли какъв беше животът ти преди да станеш майка и разминаха ли се очакванията ти за майчинство с реалността?

- Мисля, че почти не си спомням какво е да живееш без деца. Може би, погледнат от днешния ми ъгъл, животът ми е бил спокоен. И явно скучен. Децата са предизвикателство все пак, а какво е живот без предизвикателства? Когато, все пак, в мен се роди този чисто женски природен повик, да искам да имам дете, не мога да кажа дали съм имала специални очаквания. Със сигурност съм си нямала и грам представа какво ме очаква. Имам спомен, че си го представях като на филм - нещо романтично. Може би с нотки на драма, понякога комедия. Накрая се оказа, че филмът е трагикомедия, с лек дъх на трилър. Спокойно, хепиендът е сигурен.

Общо взето раждането на едно дете си е гмуркане в дълбокото. Нямаш си бегла представа какво те чака на всеки 100 метра.



- Как се променя динамиката в ежедневието с появата на второто дете?

- Просто умножете всичко по две. Кошът за пране става по-пълен, с времето мивката също. Съдовете за готвене ще станат по-големи (поне при мен се налага). Просто още един човек в живота ви, който ще ви ангажира, ще консумира, но за сметка на това ще запълни една кухина. Ще донесе повече шум, повече хаос и още повече любов. Плюсът е, че ставате по-организирани и изобретателни! Аз лично го наричам мултифункционалност. И най хубавото е, когато вечер сте успели да приспите и двете деца едновременно, да измиете чиниите или просто да сте си свършили всичко, усещането за гордост е чудесен завършек на деня.



- Отскоро си майка на трето детенце, разкажи ни повече за ежедневието си в момента?

- Притеснявам се да не уплаша хората мераклии за трето! "Където са две, там са и три" - кой го измисли това? Искам да го поканя на гости!
Сутрин ставам рано, за да събудя най-големия ми син и да го изпратя на училище. Следва дъщеря ми, която глася за градина. Докато това се случва, бебето вече се е събудило и пълзи из краката на всички. След като всички заминат, оставаме сами с него, което е и истинското предизвикателство за мен. Да го отгледам, забавлявам и да успея да свърша всичко (поне с готвенето), докато всички си дойдат. Денят ми някак си минава на магия, постоянно бързам за някъде и за нещо.

Да ви кажа, това ме кара да се чувствам леко виновна, понякога и тъжна. Иска ми се да спра и да се наслаждавам на бебето, на децата. Но животът тече, а хората огладняват. Е, вече се примирих, че къщата ще я изчистя, когато всички се изпоженят и се изнесат. Хаосът вече не ме тревожи. Абе, динамично си е. И то доста. Просто се опитвам да преценя кое е най-важното да се свърши и наблягам на него. Когато всички се приберат и къщата се напълни, става най-хубаво. Не че няма крясъци, дори и бой между децата, но някак си е хубаво и пълно.

- Кои са твоите топ 3 практични съвета за оцеляване с деца?

*Приоритизирайте си ангажиментите. Все има нещо, което може да почака.

*Всяко нещо при децата е период. Все някога ще мине, затова имайте търпение.

*Не се хабете да се справяте сами. Ако имате възможност, не отказвайте помощ.

- Какво би казала на всички майки, които в момента са в очакване на второто (или третото) си детенце, как биха могли да се подготвят според теб?

- Малко ще прозвуча като бабите от квартала, но - "Браво!". Нека има деца! Дано са ви кротки. И да не са, ще се оженят все някога. Няма нищо по-прекрасно и зареждащо от това да се шуми из дома ти.
А как да се подготвят - не знам!? С търпение, може би. Да нямат много очаквания, за да не се разочароват после, както стана с моята романтична комедия!



- Каква е ролята на таткото в динамиката на вашето семейство, разкажи ни повече за него?

- Голяма! Голямо семейство сме, голяма е и ролята му. Няма да излъжа, че когато го видях за пръв път да сменя наакан памперс и тайно си отдъхнах. Той е активен татко, доста зает, но всяка свободна минута гледа да ми помогне. Особено, когато ме види, че съм пред самоубийство. :) Дъщеря ни е лепната за него като ваденка, може би защото е момиче, но и двамата са си слабост. По-добре от мен ще ѝ съчетае дрехите (аз съм артист човек, давам го по-смело) и ще ѝ върже косата. Добър татко е. Такъв, какъвто го искам. И да - не влиза в карикатурите, не съм все още сигурна, че някога ще влезе. Все пак темата е за майчинството.

- Твоите карикатури са любими на много български майки, кои обаче са твоите лични фаворити сред тях?

- Ох, труден въпрос. Всички са плод на труда ми, съответно всички са ми любими. Има някои, които носят послание, а други обрисуват някое мое преживяване с децата. Може би, любими са ми тези, в които се самоиронизирам. Обичам да го правя, някак ми олеква на душата, че съм споделила с всички, че аз не съм перфектна майка.

Три кратки блиц въпроса:


Майчинството за мен е:
Урок, изпитание, призвание.

Чрез работата си изразявам:
Себе си. Все пак съм художник, всичко ми идва отвътре. :)

Любимата ми част от деня е:
Ранният следобед, когато бебето спи. Единствените два часа от деня, в които мога да отида до тоалетната сама!

----------------------------------------------------------------------------

Като майка на три деца Неда подкрепя благотворителната кампания "С две сърца за нашите деца". В нея Допелхерц и Фондация „За нашите деца“ обединяват усилия за каузата „Превенция на изоставяне на бебета и малки деца". От този септември с всяка закупена опаковка Допелхерц Актив Мама и Допелхерц Имуно за деца се подкрепя каузата на фондацията. Според скорошно проучване, направено от фондацията, най-честите причини за изоставяне на едно дете са бедност, липса на подкрепа и лоши битови условия. С набраните средства фондацията осигурява подкрепа на майките, които са в опасност да изоставят детето си още в родилното отделение. Така за тях се осигурява подкрепяща мрежа от роднини и близки, работи се за повишаване на мотивацията и увереността им. Освен това, при необходимост, се осигурява т.н. “пакет за новородено”, който включва всичко необходимо за посрещането на бебето у дома. Благодарение на работата на фондацията през 2019 година, спасени от изоставяне и трайна раздяла с майките си са 342 деца, а 1428 деца и техните родители са получили социална и психологическа помощ.

Продуктите на Допелхерц, които участват в благотворителната инциатива, са:

Допелхерц Актив Мама

Продуктът покрива повишените нужди от витамини, минерали и микроелементи на бъдещите майки, бременните и кърмещите жени. Допелхерц Актив Мама е подходящ за планиращи бременност жени, бременни, както и за кърмачки.

Допелхерц Имуно за деца

Продуктът подсилва естествената защита на детския организъм и съдържа висока доза масло от черен кимион, което е богат източник на витамини, микроелементи и полиненаситени мастни киселини. Подходящ е за деца над 4-годишна възраст.