Ние ли сме най-големите мизерници на Европа? Отровихме всичко, а после ревем

Кой каквото си направи, никой друг не може да му го направи...Тази народна мъдрост звучи повече от актуално на фона на мрачния апокалипсис, който маркира житието на българина. На когото все някой друг му е виновен и винаги е жертва на обстоятелствата и някаква световна конспирация. Да, но този път сме си виновни ние, барабар с политиците ни. Отровихме природата си, потънали сме в мръсотия, че дори и чуждия боклук прибираме. А в края на януари температурите навън са пролетни. Случайно? Но "Да оставим природата! Да говорим за хората! Да опишем породата, как се справя с несгодата!", пееха навремето от група "Ер малък".



Случайно ли Перник остана без вода, пие от тинята на дъното, че там и манган откриха? Сега сега ще отклоняват вода от софийската, но и тя ще свърши. Не е ясно кога и с какво ще се напълнят язовирите, дори и на "пеперуди" да се направим с молебен.

Народната мъдрост роди закачки от рода на: "Ти откъде си? От Перник. Ах, ти, колко си мръсна!", но това е смях през сълзи. На фона на безпаричието в зората на демокрацията Сашо Роман изпя култовото "кога нищо друго нема, пий една вода студена...". Ама сега и този лукс ни бе отнет, нищо че пак сме си бедни. Студена вода няма, защото язовир "Студена" е празен. Както се казва - първо в Перник, а скоро и в други градове.

А какво да кажем за хилядите риби, които обърнаха коремите в река Марица? Истинска еко катастрофа, при това причинена умишлено, а не след авария. Зад подобно безумие, което си е за затвор за виновните, стои фирма с името..."Екоинвест". Ето това се казва инвестиция в екология, няма що. Важно е да вземе един човек пет лева, с риск да отрови не само рибата, но и водата на Пловдив. Но, не е лесно да си тиква, както пееха "Ера".

Ами въздухът, който дишаме? Цяла зима София агонизира в ужасен смог, за който обвиняваме географските дадености на столицата, но управата ѝ не взе никакви сериозни и конкретни мерки в посока спиране на незаконното изгаряне на отпадъци в проблемните райони или промяна в движението на колите, които бълват изгорели газове. Проблем с въздуха има и в Раднево, Гълъбово, Бобов дол, а зад него стоят три букви - ТЕЦ. С тази особеност, че в Бобов дол се оказа, че горят италиански боклук, който пък се оказа, че буквално ни е заринал. А нашия го палят под мостовете на магистралата. Една от двете ни общо.

Списъкът е дълъг, а ние сме абсолютно във форма да го продължим с нови изпълнения. Нямаме спирка. На този фон нека ви разкажа една случка. Малка, битова, но много показателна. В центъра на София на ул. "Сан Стефано", на метри от националната телевизия. Малко дете се възмущава от преливащите от боклук кофи, около които някой си е изхвърлил цялата покъщина - маси, столове, юргани, дюшеци на сто години...Докато майка му се опитва да обясни, че така не се прави, а трябва да си наемеш контейнер, възрастна дама се приближава и ги заговаря. Извинява се, че се намесва, но живеела в малко френско градче. Там за подобно нещо веднага те издирват и ти лепват солена глоба. Ама много солена, чак нагарча. Апропо, всяка неделя на площадчето в малкото градче всеки, който имал ненужни вещи за изхвърляне, ги продавал на символични цени на някого, на когото могат да потрябват. За стотинки. Но така нищо не се губи и една очукана тенджера, боклук за един, се превръщала в саксия за цветя за друг. Случайност?!