Автор
Woman.bg

Ние заедно създадохме кошмарния свят на Джордж Оруел...

Настоящата култура на социалните медии ни предразполага да споделяме всичко – всяка мисъл, всяко събитие, всяка емоция, всяка снимка. Намираме се в демонстративен свят, според който животът ни трябва да изглежда невероятен, дори да сме депресирани.

Все по-често гледаме на себе си като на статус за обновяване и правим разбор на начина, по който изглеждаме в очите на другите, вместо да се замислим какво ни прави щастливи. Нещо повече, с напъните да впечатлим познатите си с факти, които не ги засягат, продадохме правото си на лично пространство.

Върви илюзията, че профилите в социалните мрежи са безплатни, но всъщност плащате с информацията, която предоставяте. Данните за вас, изнесени онлайн, се търгуват и много компании са готови да платят щедро, за да разберат от какво се интересувате и да ви го рекламират. Но отделно от комерсиалната цел, Фейсбук зае ролята на някогашната Държавна сигурност, само че сега доброволно споделяме лични и интимни тайни.

Превръщаме се в собствените си папараци, като ангажираме мрежата си от познати с детайли, който би трябвало да запазим за себе си. Ръка за ръка заедно успяхме да реализираме кошмарния свят, описан от Джордж Оруел в книгата „1984”. Днес малцина умеят да съхраняват интимността си. А за хората, които държат някои аспекти от живота си в тайна, се смята, че крият дълбоки и мрачни тайни, които вероятно застрашават сигурността на цялата планета.

Но истината е, че всеки един от нас има тайна, която не желае да споделя публично. Може да е поведение, което проявявате само пред близки, а може и да са обстоятелства от миналото ви, които разкривате само пред доверени хора. Имаме нужда от лично пространство, за да правим това, което искаме, без страх, че ще бъдем съдени.

Уединението ни дава възможност да излезем извън рамките на социалните стандарти, да изследваме идеите си, да бъдем креативни. Но в ерата на социализацията самотата е неприемлива. Анонимността в днешното показно общество те прави подозрителен и потенциално нещастен.

По подразбиране всяко отклонение от шаблона те прави подозрителен, макар и да сме наясно, че общуването през Фейсбук убива нормалното общуване между хората. Профилите в социалните мрежи са средство за неискреност, демагогия и лицемерие. Директният и искрен разговор е заместен от недомлъвките и клишетата. Огромната зависимост от социалните мрежи ни превръща в човече, което се страхува да не се изложи.

Започнем ли да се изявяваме като притегателен център на внимание и да се интересуваме само от популярността си, губим спокойствието си при взимането на важни решения, защото съществен фактор става мнението на приятелите последователите. Доказано е, че когато се чувстваме наблюдавани, поведението ни се променя драстично – става по-конформистко и отстъпчиво. Но ако оставим теориите на конспирацията настрана и го погледнем от научен ъгъл, експериментите показват, че пристрастените към Фейсбук са по-нещастни от хората, които по-рядко споделят в социалната мрежа.

Щом видим харесванията на снимките си и получим отговор на съобщенията си, мозъкът ни освобождава допамин, заради който се чувстваме по-добре. Затова ако нещо се обърка, мнозинството от младите хора няма да се обърнат към друг човек. Ще се обърнат към устройството, към телефона, към социалните мрежи, с които временно да забравят за проблемите си.

Неприкосновеността на личния живот вече не е социална норма, каза Марк Зукърбърг през 2010 година. Същият човек и неговата съпруга купиха не само собствена къща, но всичките 4 съседни къщи в Пало Алто на обща стойност 30 милиона долара, за да си подсигурят неприкосновена зона на лично пространство, където да правят каквото пожелаят, без да се чувстват притеснени.

Човекът, който вдига бариери, ни съветва да отворим широко вратата за коментари, като сме активни в социалните медии. И ако го направите, не се изненадвайте, че ще чуете слухове за себе си, които нямат общо с действителността. Главната причина не е завист или злонамереност. Просто има хора, които не ви разбират. Такива с различен характер, различни интереси и различни нагласи към живота, пред които изглеждате неадекватен. Те ще пречупят казаното през своята призма и ще изфабрикуват своя история, която им се струва по-логична.

Преди две или три години известен водещ направи изневярата на приятелката си публично достояние. После стана ясно, че и той е изневерявал, простиха си, ожениха се и сега очакват дете. Но ако те са забравили миналото, хората, които ангажираха с личните си въпроси, не са и коментарите няма да спрат без значение, че голяма част от тях са лъжа.

Социалните мрежи са пристрастяващи и провокират проблеми, когато загубим баланса и се поддадем на адикцията. В споделянето с познатите ви няма лошо, но с прекаленото споделяне губите свободата си, правото да грешите, да сте уязвими, да не се срамувате от затрудненията си.

Стремим се да бъдем красивите и богати хора, за които всеки ще иска да чете и като че ли никой не може да избяга от тона на повърхностното и да заживее свой собствен живот.

Автор: Антония Руменова