Автор
Антония Михайлова

Нино Рота - „Кръстникът“ на филмовата музика

На днешната дата, 3 декември, през далечната 1911 г. е роден един от най-великите и обичани творци на 20 век. Създателят на едни от най-вълнуващите и чувствени киномелодии. Човекът, от когото бликаше оптимизъм и спокойствие. Който заразяваше със слънчевата си харизма всичко и всички около себе си. Световният музикален гений, признат за „кръстникът“ на филмовата музика. Рожденото му име е Джовани Рота Риналди, но всички го наричат Нино Рота!

Един от най-знаменитите и неподвластни на времето филмови композитори се ражда в града на безкрайните алеи - Милано, в семейство на музиканти. Всичко, което той създава, говори, или по-скоро, звучи като божествено послание, което е радвало и продължава да радва, трогва и възхищава поколения киномани от цял свят.

Нино Рота, Снимка: Wikipedia

Рота оставя диря с темите към повече от 150 филма. Сред кинолентите, облъхани от неговата музика, са титанични заглавия като „Кръстникът“ на Франсис Форд Копола, „Сладък Живот“ на Федерико Фелини, „Ромео и Жулиета“ на Франко Дзефирели и още цял куп безсмъртни киноленти. А една от най-запомнящите се и обичани филмови мелодии по света - „Говори ми тихо“, е негова!

През 1975 г. той получи мечтаната от всички статуетка „Оскар” за музиката си към „Кръстникът”. В колекцията му блестят още цял куп награди - „Златен глобус”, „Грами”, БАФТА.

Самият Нино Рота обаче неведнъж е казвал, че най-голямата награда за него е обичта на публиката. А за нас – безвремието, на което са обречени мелодиите му.

"Валс" към "Кръстникът" (1972 г.)

Любовната тема към "Кръстникът" (1972 г.)

Тема към "Амаркорд" (1973 г.)

"Пътят" (1954 г.)

Любовната тема към "Ромео и Жулиета" (1968 г.)

Четете още: 5 от най-разтърсващите киноистории за любовта