Автор
Люблена Папазова

Новата социална министърка направила своето чудо, като осиновила дете

Новата социална министърка Деница Сачева никога не е крила, че е осиновила детето си. Направила го по примера на баба си Дора, която пък осиновила майка ѝ и отгледала малката Деница. Тя идва на бял свят на 2 ноември 1973 година, докато нейната майка е студентка и затова бабата и дядото са плътно до новото попълнение в семейството. И не само - фамилията на сирийски студенти, приятели на майката, също се грижат за бъдещата министърка с доставка на бананова каша. Това била единствената храна, която злоядото бебе Деница преглъщало.

„Аз бях дете на разведени родители, бях завършила средно образование като частна ученичка поради безброй неизвинени отсъствия, не бях пълен отличник и понеже не исках да уча японска филология – много трудно ми се струваше – нарочно се провалих на изпита по български език в университета”, откровено разказва за детството си Сачева. После обаче се взела в ръце, завършила връзки с обществеността и кариерата ѝ стремително потръгнала. Твърдо си обещала, че ще си осинови дете, когато стане на 40 години, независимо дали вече е родила свое. Видяла Виктор на 8 месеца в дом за изоставени деца и го приела вкъщи малко след това.

Синът на Сачева на последните избори

„Първата среща с детето е голямо изпитание, защото си в стая с много хора - лекар, сестра, социални работници. Ти си малко като на изпит, а на всичкото отгоре не знаеш и на кой свят си. А той един спокоен, над нещата. Гушна ме, стисна ми двата палеца с двете юмручета и не ме пусна повече. Първите си звуци ги издаде в скута ми. И смая всички в стаята. Същата вечер, когато заспивах, той вече ужасно ми липсваше”, връща лентата бъдещата майка пред Webcafe.bg.

Тази паметна среща е малко преди Коледа и на Сачева наистина се случва чудо. Успява да подготви документите за осиновяване рекордно бързо, защото преди празника всеки чиновник става малко по-добър и съдейства на кандидат-осиновителката. При втората среща показва Виктор и на своята майка, която за първи път влиза в дома за деца. Сачева е убедена, че там работят много отговорни и отдадени хора, напук на клишетата, с които сме свикнали.

„Ще ви излъжа, ако ви кажа, че не ме беше страх. Страх ме беше от всичко – от промяната, от неизвестното, от отговорността”, спомня си Сачева, която е категорична, че няма да крие истината от детето си. Сега пред нея има куп сериозни проблеми - пенсионната реформа, измамите с болничните, борбата със слуховете, че Норвегия ни взима децата. Но въпреки тях, Сачева винаги ще има време за своето коледно чудо - Виктор.

*И понеже Коледа наближава, а ние от Woman.bg вярваме в магията на този празник, тази година ще раздаваме подаръци. Много подаръци! Регистрирайте се Т У К и вижте какви изненади сме ви приготвили заедно с Лора и Стоян.

Четете още: Пол Уокър: Животът е твърде кратък, а най-голямото проклятие е да се влюбиш