Новооткрит вариант на коронавируса, разпространен в южната част на Африка, е най-обезпокоителният от всички варианти досега, обявиха британски здравни експерти. Според тях той има двойно по-голям брой мутации в сравнение с варианта Делта, като някои от тях заобикалят имунната защита.

В Белгия бе засечен първи случай на новооткрития южноафрикански щам на COVID-19 B.1.1.5299, съобщава здравният министър на страната Франк Ванденбрук, цитиран от телевизия „Bfmtv”.

"Трябва да сме предпазливи. Но не знаем дали е по-опасен този вариант”, обясни белгийският здравен министър.



Случаят е засечен на 22 ноември, при човек, върнал се от чужбина.

Появилият се в Ботсвана нов щам на коронавируса съдържа 32 мутации. Много от тях показват висока трансмисивност и резистентност към ваксини. Вариантът има повече промени в шиповия протеин от всички други варианти на COVID-19. Южноафриканският национален институт по инфекциозни болести по-късно също потвърди, че новият щам е бил открит в Южна Африка, с 22 случая досега.

Първият случай на инфекция с новия щам извън Африка е вече факт. Той е открит в Израел при гражданин, завърнал се от Малави, обяви израелското министерство на здравеопазването.



Европейската комисия ще предложи на ЕС да затвори полетите до съюза от Африка във връзка с идентифицирането на новия опасен щам на COVID-19. Това съобщи ръководителят на ЕК Урсула фон дер Лайен, цитирана от РИА.

Съобщението идва на фона на решението на Германия и Италия да спрат полетите от Южна Африка, за да спрат разпространението на новооткрития вариант. "Нашите учени изучават новия вариант B.1.1.529, наречен още "Омикрон". Междувременно ще предприемем възможно най-голяма предпазливост“, се казва в изявлението на здравния министър на Италия Роберто Сперанца.

Междувременно стана ясно, че Лондон също забранява временно от петък на обяд самолетните полети от Република Южна Африка и пет други южноафрикански държави, а британците, завръщащи се от тези места, ще подлежат на карантина.

Агенцията за здравна сигурност на Обединеното кралство заяви, че новият вариант, наричан засега B.1.1.529, има т.нар. шипчест протеин (пепломер протеин) - много различен от този на оригиналния коронавирус, на чиято основа са създадени ваксините срещу коронавирус.

Световната здравна организация (СЗО) свика вчера, петъ, спешна среща, за да обсъди щама, открит в Южна Африка. СЗО ще изпрати на място свои експерти.

Четете още: Вече и у нас: ЕС дава зелена светлина на ваксините за деца от 5 до 11 г.