Знаете ли, че кафето сутрин е ефикасно средство не само за разсънване, но и за отслабване. А повод да си припомним този приятен, особено за дамите, факт е Световният ден на кафето!

Този интригуващ най-вече за жените факт е изтъкнат от британски учени, които след проведени тестове са установили, че кофеиновата напитка помага за загубата на килограми и предпазва от диабет тип 2.

Кафето действа така поради свойството си да активизира кафявата мазнина - активната мастна тъкан, която изгаря захари и тлъстини, за да затопли тялото, разкриват от в. "Дейли мейл", позовавайки се на британски учени.

Учените са достигнали до тези заключения след опити с участието на девет здрави доброволци на възраст средно 27 години, съобщи БТА. Те е трябвало да не тренират и да не пият напитки с кофеин, алкохол или лекарства девет часа преди тестовете. След това приемали кафена напитка и били изследвани със скенер, когато кофеинът започвал да действа.

"От предишни изследвания знаем, че кафявите мазнини са главно в областта на врата. Затова снимахме, веднага след като човекът изпиваше кафето, за да видим дали кафявите тлъстини се затоплят",обясни проф. Майкъл Симъндс. Затоплянето означава, че тъканта се активизира и започва изгаряне на мазнини.

Резултатите доказали, че след приема на напитката започва горенето на мазнини. Но изследователският екип уточнява, че предстоят тестове, които категорично да докажат дали кофеинът действа като стимул, или в кафето има друга съставка, която активизира кафявата мастна тъкан.