Автор
Весела Георгиева

Новото лице на българското кино - Елеонора Иванова, е номинирана за наградата "Полет в изкуството"

Новата надежда на българското кино, Елеонора Иванова, е победителят в категория „Актьорско майсторство“ на престижните награди за Полет в Изкуството тази година. Това автоматично я прави номинирана за най-чакания приз за млади таланти в България – наградата за Полет в Изкуството, носеща името на култовия театрален режисьор Стоян Камбарев.

Нори, както всички я наричат, завършва НАТФИЗ в класа на професор д-р Ивайло Христов. На професионалната сцена се качва още във втори курс, а малко след това застава и пред камерата.

Пробивът в телевизията прави с ролята на Поли в криминалния сериал на Нова телевизия “Братя”. Първата й роля в киното е в "Шекспир като улично куче" на режисьора Валери Йорданов. Актьорският й талант е забелязан още в късометражния филм "Един асансьор разстояние“ на Крис Захариев. Участвала е и в "Пакет по път", "Страх", "Отдел "Издирване", и др.



Годината на Елеонора е рамкирана от главни роли в две кино-премиери. Във филма на Мариан Вълев „Чалга“, който излезе преди дни, тя влиза в ролята на Барбара. С ролята си в международната кино-продукция „The Wheels Of Heaven“ (Колело към Рая) на режисьора Бен Чарлз Едурадс се очаква Елеонора да направи сериозен пробив в световното кино. В този филм тя си партнира с Мики Рурк, Гари Стреч, Джеф Бел, с българския си колега Димитър Николов и продуцента на лентата Деси Тенекеджиева.

Театралните превъплъщения на Елеонора също са забележителни – „Лулу“, „Ние врабчетата“, „Тирамису“ и много други.

Изкуството за Елеонора Иванова е обичта към хората: „Обичам да ги гледам и слушам, обичам навиците и пороците им, обичам да ги виждам как дремят в метрото или си разплитат слушалките, как са си подвързали с вестник книгите, как са си залепили стикер на телефона, как внимават да не се подхлъзнат. Обичам вечер да им надничам през прозорците и да им разглеждам картините и растенията. Обичам да им разгадавам характерите и емоциите. Страховете. Обичам да ги дебна и изпитвам. Да чета за тях, за тях през погледа на Чехов, Бекет, Йонеско. А после - да бъда тях.“

Освен Елеонора, ето и останалите победители в различните области на изкуството през 2023 година, номинирани за Наградата за Полет в Изкуството. Тези изумителни артисти са нашето бъдеще: любимецът на Дисни, който може да озвучи сам 50 филмови героя Петър Байков, изящната поетеса-добротворец Лилия Йовнова, художникът Думисани Карамански и първият български бандонеонист Стоян Караиванов.

Пет номинации, един носител на мечтаната награда! Големият победител ще грабне знаковата бронзова статуетка на художника Кольо Карамфилов и парична премия в размер на 3 000 лв! Най-важното обаче е, че не само той, но и останалите четирима ще получат сериозна подкрепа за осъществяването на конкретни техни арт проекти и ще станат част от семейството на Фондация „Стоян Камбарев“, която дава криле и сбъдва мечтите на младите и талантливите.

Кой ще спечели Наградата за Полет в Изкуството, носеща името на незабравимия театрален режисьор Стоян Камбарев, определя жури, в което влизат членовете на Фондацията начело с Председателя на УС актрисата и продуцент Деси Тенекеджиева.

Церемонията за връчване на Годишните Награди на Фондация „Стоян Камбарев” ще се състои на 24-и април. Именно тогава на живо публиката за пети път ще избере и носителя на НАГРАДА ЗА КИНО 355 (три-пет-пет). Финалисти тази година са Мартина Троанска, Румен Русев и Виктория Павлова.

Водещ на Галата отново ще бъде Ники Кънчев, а публиката ще се наслади на класно шоу - кино, музика и незабравими емоции!

Церемонията за връчване на Наградите на Фондация „Стоян Камбарев се осъществява с подкрепата на Министерството на Културата и Столична Община.