Автор
Веселина Петрова

О, май Год! Или трябва ли министърът на туризма да знае поне английски?

Ох, срам ме е. Честно. Срам е, заради това, което чух в онзи запис, в който новият министър на туризма срича на английски все едно за пръв път чува езика. А може и така да е.

Видеото от изявлението на Николова е разпространено от "Господари на ефира". И от него става ясно, че Николова въобще не е на „ти” с английския. А коментарите под него показват само едно – положението е „Айнцу, цвайнцу, дрън”.


„Тази жена изобщо не говори английски. Да оставим произношението, което е важно. Тя дори не изрича думите правилно, въпреки, че и са написани на български. По-добре да беше говорила на български с преводач”, пише Димитри Полихронов.

„Тази жена ако е нормална няма да се излага така”, коментира Юлиан Евлогиев.

И аз не знам как не я е било г-жа Николова да се появи на международен форум и да застане пред микрофона, за да говори от името на България с този акцент и с това сричане. Аз ако бях, щях да потъна от срам в земята.

По времето, когато събитието се е провело, Марияна Николова е зам.-министър, че и вицепремиер. Леле. Представител на държава, официален. Това трябва да звучи и гордо, и отговорно. Не става въпрос за ново попълнение на Пайнер, което забавлява феновете с пародия на модерна песничка, изпълнена на развален английски. За да е весело. Не. Пред г-жа Николова стоят сериозни хора, които говорят по сериозни теми. И които сигурно си казват – „България? Каква е тази държава, щом вицепремиерът ѝ говори като абориген?”

Срам. Тотален. Какво тук значат някакво си образование, опит, ценз, познания, умения... Т.е. трябва да има подготовка, бекграунд, да е запозната с това, за което ще си отваря устата. И не само да е прочела предварително написаното, но и да го разбира, и да е готова за евентуални въпроси, които ще получи. И пак ви казвам – срам.

Сега г-жа Николова е новият министър на туризма. Предполага се, че ще пътува на различни форуми, на които ще се среща с други министри и официални лица, за да представя страната ни като отлична туристическа дестинация. И се чудя на какъв език ще го прави? И се чудя дали пък предишната модна икона – Ангелкова, не беше по-добрият вариант? Поне загледани в марковите ѝ тоалетчета, присъстващите могат да не обърнат внимание на изказа и произношението... И ми минава една грешна идея през главата - защо не вземем да сложим Стоичков за министър - познават го навсякъде, тежи си на мястото, няма да им "цепи басма" и със сигурност ще заяви с по-голямо достойнство интересите на България.