Празнуваме настъпилата есен с чийзкейк по авторска рецепта на Михаела Белорешка от Good Natured Food, в която 100% натуралното ни крем сирене хармонира с вкусове, характерни за сезона: плътен сусамов тахан и златен мед.

Време за приготвяне на блатовете: 2 часа
Време за приготвяне на крема: 1 час
Общо време: 3 часа

Необходими продукти

За шоколадовите блатове:

100 гр. меко краве масло
150 гр. сироп от фурми
2 яйца
70 гр. черен шоколад, разтопен на водна баня
5 с.л. качествено какао
125 гр. пълнозърнесто брашно
1 с.л. бакпулвер
1/2 ч.л. сол
125 мл. мляко (аз използвах оризово)

За портокаловите блатове:

3 яйца
150 гр. сироп от фурми
100 гр. разтопено масло
сок и кора от 1 портокал
125 гр. брашно
1 с.л. бакпулвер
1/2 ч.л. сол

За крема:

900 гр. крем сирене Arla Натурално
200 гр. лешников тахан
6 с.л. мед
за омбре цвят – 3 с.л. какао

Начин на приготвяне:

За шоколадовите блатове в голяма купа разбиваме маслото и сиропа от фурми до пухкав крем.

Добавяме яйцата и разтопения шоколад и разбиваме отново с миксер.

В друга купа смесваме всички сухи съставки и ги добавяме постепенно към течната смес, като редуваме с млякото.

Сместа изсипваме в 2 форми с диаметър 20 см. и печем всеки блат 15-20 мин. в предварително загрята фурна на 180ºC.

За портокаловите блатове разбиваме яйцата със сиропа, портокаловия сок и коричките.

Постепенно добавяме сухите съставки и печем по същата технология.

За крема просто разбивате трите съставки на крем. За омбре ефект аз го направих на 3 части, като към първата добавих 300 гр. крема сирене, 2 с.л. мед и 2 с.л. тахан, към втората 300 гр. крема сирене,

2 с.л. мед и 5 с.л. тахан и към третата 300 гр. крема сирене, 2 с.л. мед, 5 с.л. тахан и 3 с.л. какао.

След това тортата се сглобява, като започва от шоколадовия крем и завършва с белия.

Украсява се по желание, като аз използвах местни продукти – нар, натрошени бисквити, лешници и малко от останалия шоколадов крем за контраст.

Добре е да оставите тортата да престои поне няколко часа в хладилник преди разрязване.

(в материала има продуктово позициониране)