Още една жена заляха с киселина у нас?! Коя е следващата? Да се огледаме наоколо

Думата, която днес търсим в Google e киселина. Знаете ли как се пише материал за жена, залята с киселина? Влизаш в Google, пишеш „киселина“ и пред теб излизат думи, които разказват за жени, залети с киселина. Не, не за мъже. За жени...

"Заляха с киселина две студентки в Благоевград", "Млада майка бе залята с киселина", "Жена залята с киселина при грабеж в София", "Историята на Боряна, залята с киселина" - това са само една малка част от заглавията, които четем в Google, когато напишем думата „киселина“. Нападения над жени, извършени през последните десет-двайсет години.

Стотици жени и деца в България се сблъскват с агресия у дома или навън. Насилието, в каквато и да е форма, може да се случи на всеки. През последните години случаите на агресия зачестяват все повече и шокират със своята бруталност и показност.

Тази жена, за която ние ще говорим, е била залята с киселина вчера. На паркинг в кв. „Дианабад“. Тя не е по-различна от мен, от теб или от всички нас. Тя е една жена, която за щастие се е отървала само със зачервявания по лицето.



Обаче следващата, залята с киселина, може да си ти, която четеш този текст. Може да съм аз, която пише този текст. Или може да е момиче, което ти познаваш. Следващата убита, нарязана на парчета, пакетирана в куфар и изхвърлена от съпруга си и баща му... може да е... твоя приятелка, може да е твоята дъщеря или... има ли значение дали я познаваш...

Следващата жена, загубила живота си след зверско пребиване, издъхнала от мъката на раните си, убита заради ревност... може да си ти! Може да е момичето, което срещаш всяка сутрин, когато си купуваш кафе, или това, с което си се разминала преди малко в метрото.

От началото на 2021 г. досега в България най-малко 15 жени са убити от мъже заради ревност. Почти във всички случаи заподозрени за убийството са техни партньори, съпрузи, синове. В световен мащаб около 40% от всички убити жени и само 6 на сто от мъжете са загинали от ръката на бивш или сегашен съпруг и любовник. Почти всички случаи на отнет живот на жена са заради прекъсната от нея връзка и обикновено убийците твърдят, че са го направили от ревност.

Пишем този текст, за да ви кажем, че насилието над жени се случва в дни, в които ние всички си мислим, че сме нападнати от коронавирус; че България е страната с най-много сърдечни заболявания в Европа; че минималната заплата е прекалено ниска; че нивото на образованието не е високо...



Пишем този текст, защото искаме да обърнем внимание върху проблема за насилието над жени. Пишем този текст, защото жените все още получават по-ниско заплащане от мъжете. Защото понякога сервитьорите все още питат жените, които поръчват обяд: „А вие, хляб искате ли?“ Знаете ли защо? Защото жените по принцип не поръчват хляб за обяд. Понеже те нали не ядат хляб, тъй като са на диета... Дискриминацията към жените е навсякъде. И ако следващия път минавате през безлюден паркинг и към вас се приближи мъж и си помислите, че той може да ви нападне, да ви залее с киселина, да ви изнасили или да ви убие... едва ли ще ви е до пандемии, ваксини, маски, училища и детски градини. Защото всичко това ще избледнее в съзнанието ви пред страха за живота ви. Пред инстинкта за самосъхранение, който яростно ще заудря в този безумен момент в слепоочията ви. После или ще преживеете ужаса на всички онези жени, сблъскали се очи в очи с грозното лице на омразата и жаждата да насилие, за които четем ежедневно в черните хроники, или ще въздъхнете с облекчение и ще благодарите на съдбата, на Бог, на Вселената, на всички небесни, водни, земни и какви ли не още сили, че сте... живи. Живи и... непокътнати...

И не, не си мислете, че говоренето за този проблем е безсмислен брътвеж... или че е глас в пустиня, отекващ в пространството и безвремието като затихващ във въздуха минорен акорд. Не! Това е апел, призив. Защото е важно да се знае, че когато е премината границата на обидите, униженията и има посегателство над личността, незабавно трябва да се търси помощ. Освен разговор със специалисти е нужно и да се подават сигнали към полицията и жалби в прокуратурата. А не да се мълчи!

От 40 атаки само 2 са срещу мъже! Според криминалистите подобни жестоки нападения, които за съжаление съвсем не са рядкост в България, са насочени основно към жените. За последните близо три десетилетия у нас са регистрирани около 40 подобни сериозни атаки с киселина над слабия пол и само 2 случая с нападения над мъже.

Чудовищната цел на това жестоко престъпление, не е жертвата да бъде убита, а да бъде унижена, осакатена и стъпкана, да бъде наранена външно, за да бъде засегнато из основи нейното самочувствие. Това е стигма за цял живот. Която не може да бъде заличена. Именно поради това е и престъпление, насочено предимно към жените.

В самата същност на подобен вид престъпления е желанието да се „накаже“ жената, която е поискала да извоюва своята независимост. Затова и според психиатрите профилът на хората, които поръчват заливания с киселина, включва характеристики като нарцисизъм, егоцентричност и склонност към изразяване на жестокост извън нормите.
За жалост заливането с киселина е престъпление, което е много трудно да се докаже, освен ако нападателят не бъде хванат на място. А за да бъде обвинен извършителят, по дрехите или по кожата му трябва да има следи от дейността, например изгаряния.

Според специалистите единственият начин да се противодейства на този вид престъпления е да се наложат много по-сериозни санкции на извършителите и поръчителите на нападенията – като например доживотни присъди. Настоящото наказание за подобно нечовешко деяние, окачествявано, забележете, според българския Наказателен кодекс като „средна телесна повреда“, е 6 години!

Струва ли ви се нормално някой, който е смачкал бъдещето ти, дамгосал с белега на омразата си и грозната си същност, лицето, душата и целия ти живот оттук нататък, да отиде в затвора за нищожните и смешни 6 години?!

Четете още: Насилието над жени има нужда да бъде видяно и обмислено - тук и сега!