Автор
Woman.bg

От срамежливо момиче с аутизъм до номинация за Нобелова награда

Главно действащо лице в днешния ни материал е едно момиче, което от срамежлива и свита тийнейджърка, страдаща от аутизъм, се превръща във вдъхновение за мнозина и спечели номинация за Нобелова награда.

Нейното име е Грета Тунберг. Чували сте го? Не се учудваме, защото 16-годишната шведка е най-големият радетел на борбата срещу климатичните промени. Тази ѝ отдаденост на каузата да се противодейства на глобалното затопляне ѝ донесе номинация за Нобелова награда за мир.

Момичето е удостоено с честта благодарение на депутати, които я номинират.

„Номинирахме Грета, защото климатичните заплахи имат може най-значим принос за войни, конфликти и мигрантски кризи. Масовото движение, задействано от Грета, е със съществен принос за мира”, сподели един от политиците.

View post on Instagram
 

Историята на борбата на Грета срещу климатичните промени започва като един самотен протест пред сградата на парламента в родния ѝ град. С упоритост обаче прераства до глобално движение, доказващо, че макар и сам, ако е припознал идеята като своя, човек има силата да запали плам в сърцата на милиони.

Вместо да се наслаждава на летните месеци като връстниците си, август месец миналата година младата активистка започва всеки ден да излиза пред парламента в Стокхолм, носейки саморъчно написан плакат, гласящ "училищна стачка в защита на климата".

Първоначално самата тя не вярва, че самотната ѝ демонстрация ще има успех, но момичето не се поддава на страховете си и вярва, че тя има моралния дълг да излезе и да отстоява гласа си. Затова продължава да протестира с плакат в ръце, ден след ден, докато най-накрая акта ѝ на недоволство и загриженост за бъдещото на планетата не привлича вниманието на световните медии.

Грета не спира дотук и създава хаштаг #Петъци за бъдещето (#FridaysFor Future), който бързо се популяризира онлайн и дава още по-голяма гласност на борбата ѝ срещу климатичните промени.

View post on Instagram
 


16-годишното момиче от Швеция привлече вниманието към каузата си за пореден път през януари, когато се обърна директно към световните лидери по време на ежегодния икономически форум в Давос.

Интересна подробност е, че Грета страда от синдрома на Аспергер, разстройство подобно на аутизма. Когато е само на 11 години, тя изпада в депресия, до голяма степен заради осъзнаването, че светът е изправен пред огромна климатична катастрофа и фактът, че обществото не прави нищо, за да я предотврати. В опит да успокоят дъщеря си, любящите родители на Грета се решават на редица промени, включително да не ядат месо и да не летят със самолет. Като последното коства много на майката на Грета, която е известна оперна певица с участия извън граница.

Грета е категорична, че синдромът на Аспергер не затруднява активистката ѝ работа, но донякъде предопределя нейния път.

"Ако не страдах от синдрома на Аспергер, щях да потърся други начини. Вероятно щях да работя с всички останали. Сега обаче не се справям успешно в екипи и работя много повече сама в сравнение с други активисти, които имат желанието да основат организации и да пишат устави и правилници. Затова моето движение "Петъци за бъдеще" не е организация на глобално ниво. А е кампания, която съществува под формата на хаштаг, за да се фокусира върху изследователската работа. Говорим за едни и същи цели, но говорим като отделни личности или от името на различните организации в различни държави", сподели младата дама.

Грета е смело младо момиче, което не само печели адмирации заради отдадената си борба срещу климатичните промени, но и защото доказва, че дори и сам – човек има силата да променя света около себе си.